Ingezonden persbericht



Congres: Jongeren, wonen en sloop
()

5 april 2011, Trajectumcollege Utrecht

Stedelijke herstructurering door de ogen van jongeren

Gedwongen verhuizing door herstructurering is voor jongeren een ingrijpend proces. Toch hebben jongeren vrijwel geen inbreng in herstructureringsprogramma's. Hun belangen en leefwereld worden benaderd door de ogen van volwassenen. Dat is jammer: jongeren hebben veel te vertellen over hun buurt. Wat ze er willen doen, welke betekenis zij aan hun wijk geven, waar ze zich veilig voelen en wat ze mooi vinden. Kortom, wat voor hen een leefbare omgeving is.

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht hebben onderzoek gedaan naar hoe jongeren in Overvecht hun wijk beleven, wat de herstructurering voor hen betekent en wat de effecten zijn op hun sociale stijging. Samen met woningcorporatie Mitros, de gemeente Utrecht en leerlingen van het Trajectum College stellen we op dit congres de jongeren centraal. Naast de presentatie van de uitkomsten krijgt u de unieke kans om met jongeren uit deze wijk in gesprek te gaan, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding door de wijk. Op de conferentie ontvangt u een exemplaar van de publicatie.

Doelgroep
Iedereen die professioneel met wijken en herstructurering te maken heeft en deze processen door de ogen van jongeren wil bekijken.

Aanmelden

()

Programma (onder voorbehoud)

15.00 - 15.30 uur
Inloop
15.30 - 15.50 uur
Welkom door Feiko Kuiper, directeur van het Trajectum College 15.50 - 16.15 uur
'Jongeren, wonen en sloop': inleiding door prof.dr. Ronald van Kempen, decaan van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht 16.15 - 17.15 uur
Parallelsessies

· Mijn wijk!: rondleidingen in de wijk door jongeren uit Overvecht;
· De wijk, sloop en verhuizing: in gesprek met jongeren over hun leefwereld;
· Bereik ze!: onderwijs en welzijnsorganisatie als onmisbare schakel tussen jongeren en herstructureerders;
· Jongeren, sloop en hun toekomst: wat leren gemeente en woningcorporatie en wat gaan ze (anders) doen?
· Jongeren en beelden over de wijk: resultaten van 1,5 jaar onderzoek, een roadmovie en discussie 17.15 - 18.00 uur

Pauze en snack
18.00 - 19.00 uur
Tweede ronde parallelsessies
19.00 - 20.00 uur
Live internetradiouitzending door UCEE-station met de presentatie van het boek `Jongeren, wonen en sloop´ aan de betrokken wethouders en Mitros. Flitsdebat met de zaal onder leiding van Reazun: rapper, MC en Overvechter 20.00 uur
Netwerkborrel en buffet


Deelname aan de bijeenkomst is gratis, maar niet vrijblijvend. U kunt zich tot één week voor de bijeenkomst schriftelijk of per email afmelden. Daarna bedragen de annuleringskosten 150 euro.

()

Nicis Institute
Laan van N.O. Indië 300
2593 CE Den Haag
Postbus 90750
2509 LT Den Haag
T +31 (0)70 344 09 66
F +31 (0)70 344 09 67
info@nicis.nl
www.nicis.nl
()