Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Paul Sneijder stopt als NOS-correspondent

HILVERSUM, 5 april 2011 - Paul Sneijder verruilt zijn buitenlandse correspondentschap bij de NOS voor een eigen communicatie- en adviesbureau in Brussel. Hij wil daarbij zijn kennis, verworven in Brussel, aanbieden aan publieke en private instellingen. Op dat vlak zal hij nauw samenwerken met Jeroen Jansen, partner bij het internationale advocatenkantoor DLA Piper in Brussel, verantwoordelijk voor de praktijkgroep EU Public Affairs en Government Relations. DLA Piper in Brussel is onderdeel van een wereldwijde organisatie op het gebied van juridische en communicatieve dienstverlening.

Samen willen ze zich sterk maken voor het belangrijke - en vaak slecht onderkende - samenspel tussen Den Haag en Brussel. "In al mijn Brusselse jaren heb ik steeds moeten vaststellen hoeveel onbekendheid er in Nederland is over Europa. Bij de burger, maar ook bij de overheid en het bedrijfsleven. Terwijl het samenspel tussen Den Haag en Brussel steeds belangrijker wordt. Dat duidelijk maken blijft mijn missie", aldus Paul Sneijder.

Paul Sneijder heeft ruim 28 jaar voor de NOS gewerkt. In 1983 begon hij als politiek verslaggever op de Haagse redactie van het NOS-journaal. Daarna werkte hij mee aan het journalistiek vernieuwende Half Zes-journaal. In 1989 vertrok hij naar de Verenigde Staten om zich daar als correspondent te vestigen voor de NOS en later ook voor NOVA. Hij deed daar ondermeer verslag van de opkomst van Bill Clinton en de ondergang van Saddam Hoessein in de Eerste Golfoorlog.

In 1997 wisselde hij de Amerikaanse hoofdstad Washington voor de Europese hoofdstad Brussel. Daar hield hij zich als correspondent voor de NOS bezig met Europa, de NAVO en België. Hij was op die manier ondermeer getuige van de introductie van de Euro, de uitbreiding van de EU met Midden- en Oost Europa en de worsteling van Europa na de afwijzing van de Europese grondwet in Nederland en Frankrijk. Bij de NAVO deed hij verslag van de groeiende militaire rol van het bondgenootschap in brandhaarden als de Balkan, Afghanistan en - op dit moment - Libië. Als correspondent in het buurland België berichtte hij ondermeer over de geruchtmakende Dutroux-affaire en de moeizame strijd tussen Vlamingen en Franstaligen om samen een toekomst te vinden.

Paul Sneijder zal in zijn nieuwe rol in alle drie de gebieden actief blijven. Naast communicatie- en advieswerk zal hij zich ook bezig houden met het schrijven van boeken. Zo verschijnt dit najaar bij uitgeverij Conserve het boek 'Van Brussel moet je houden'.

Maar Europa blijft de grootste passie van Paul Sneijder: "Ik heb de afgelopen veertien jaar geprobeerd veel mist en misverstanden over Europa weg te nemen. Europa, in al zijn complexiteit, was daarbij niet altijd hulpvaardig. Toch is de EU niet uit onze toekomst weg te denken. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag wat Europa voor Nederland kan doen, maar ook om wat Nederland kan doen voor Europa."

Hans Laroes, hoofdredacteur NOS Nieuws, roemt Paul Sneijder om zijn jarenlange inzet als gezichtsbepalend correspondent voor de NOS. "Paul is een journalist 'pur sang' die de kunst verstond om letterlijk over grenzen heen te kijken. Daardoor bracht hij de vaak ingewikkelde Europese politiek terug tot begrijpelijke verhalen voor radio, tv en internet. Zijn rust en analytisch vermogen kwamen hem daarbij goed van pas. De NOS is hem daarvoor veel dank verschuldigd. Ik vind het van lef getuigen dat hij nu een nieuwe stap zet in zijn carrière."

Het 'buro Brussel' van de NOS gaat vanaf heden verder met de twee correspondenten Chris Ostendorf (Europa/NAVO) en Joris van Poppel (België/Europa). De twee krijgen versterking van een bureauredacteur die nog geworven moet worden.

Paul Sneijder. Foto: NOS/Leendert Jansen. Foto in hoge resolutie op te vragen via communicatie@nos.nl