Luchtvervuiling: Paul Magnette geeft aanbevelingen rond verwarming

05/04/2011 13:41

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

"Een snelle vervanging van verwarmingstoestellen!" Het is maar één van de aanbevelingen van Minister Paul Magnette in de strijd tegen de luchtvervuiling. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) gaf dinsdag 5 april een persconferentie naar aanleiding van de studie over de verminderde uitstoot van vervuilende stoffen door verwarmingstoestellen. De makers van de studie, de onderzoeksbureaus VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek) en ECONOTEC, verhelderden tijdens de persconferentie de resultaten van hun studie. Deze benoemt vooral zeer concrete actiepunten die de Minister heeft overgenomen in zijn aanbevelingen.

Verwarming is een basisdienst voor iedereen. Het volstaat te denken aan de winter om te beseffen hoe essentieel verwarming is. Alle huishoudens hebben dus belang bij de ontwikkeling van nieuwe en milieuvriendelijkere verwarmingstechnieken.

De studie focust op de verwarming in woningen en tertiaire gebouwen (kantoorgebouwen, publieke gebouwen, ziekenhuizen, -). In België zijn de verwarmingsinstallaties immers verantwoordelijk voor een substantieel gedeelte van de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen. De aandacht in deze studie ging vooral uit naar stikstofoxiden (NOX) en fijn stof. Deze 2 materies worden onder andere uitgestoten door verwarmingstoestellen, en hebben een negatieve impact op gezondheid en milieu.

De studie toont aan dat energiebesparingen en ketelvervangingen de uitstoot van stikstofoxiden en fijne stofdeeltjes aanzienlijk verminderen. Het snel vervangen van aardgas- en stookolieketels, gecombineerd met energiebesparingen en de scherpzinnigheid van hernieuwbare energie, kan tegen 2030 opmerkelijke uitstootverminderingen teweegbrengen. Deze studie kan dus beschouwd worden als de bijdrage van de federale overheid aan de luchtverbetering, vooral wat NOx en fijn stof betreft.

Op basis van de resultaten heeft de federale overheid al een reeks aanbevelingen gecreëerd. De overheid engageert zich tot nieuwe normen voor verwarmingsketels, regelgevingen rond de vermindering van energieverbruik en dus van vervuilende stofdeeltjes, kwaliteitsnormen voor hernieuwbare brandstoffen, de verbetering van isolatie en de ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen. Volgens de overheid vormt de normalisering een krachtig instrument op weg naar een koolstofvrije maatschappij. Het is eveneens een maatschappelijk instrument aangezien het voor elk gezin een toegang mogelijk maakt tot gezonde en weinig energieopslorpende producten.

In wezen maakt de Europese Commissie de regelgeving rond energieverbruik en uitstoot van vervuilende stoffen. Maar de Europese wetgeving dekt niet alle producten die vervuilende stoffen uitstoten. Zo vallen verwarmingsketels bijvoorbeeld buiten de Europese regelgeving. De studie van VITO en ECONOTEC vult deze leemte in België en kan zelfs dienen als een model voor de Europese Commissie.

Deze studie werd uitgevoerd in opdracht van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL); van het Vlaams departement Leefmilieu, Natuur en Energie; van het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat en van het Brussels Instituut voor Milieubeheer. Dat de federale en de gewestelijke overheden de handen in elkaar slaan is opmerkelijk maar wijst wel op de wil en de mogelijkheid van de verschillende overheden om goed samen te werken. Roland Moreau, Directeur-generaal van het DG Leefmilieu bij de FOD VVVL stelde het als volgt: "de verbetering van de luchtkwaliteit is een taak van ons allemaal. Zowel op gewestelijk, federaal en Europees niveau. Ik pleit voor meer zulke samenwerkingen in de toekomst. Dit in het belang van iedereen ".