Ingezonden persbericht


Tijdschrift Kindermishandeling

Persbericht

5 april 2011

Peuters in de getuigenbank?

Verdachte Robert M. bekende 83 minderjarige kinderen seksueel misbruikt te hebben. Enkele daarvan heeft hij zelfs verkracht, gaf hij toe. TKM vraagt zich af of het mogelijk is kinderen jonger dan 4 jaar forensisch te verhoren. In de Verenigde Staten en Engeland zijn ze hier stukken verder in.

Lees er meer over in Tijdschrift Kindermishandeling.

Verder in het aprilnummer van het Tijdschrift Kindermishandeling (4e jaargang nummer 1):

16 pagina's verdieping in het Dossier Meldcode

Onder welk protocol, handreiking, richtlijn of convenant val jij? TKM schept duidelijkheid in het woud aan meldcodes over kindermishandeling. Meldplicht versus meldcode. Wat zijn de voor- en wat zijn de nadelen. Staatssecretaris Veldhuizen van VWS wil een meldplicht voor professionals. Maar is zo'n wettelijke verplichting nog nodig gezien de grote aantallen protocollen en richtlijnen? Asielzoekerscentra gaan niet onder de verplichte Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling vallen. Voorzitter Rieke Samson van de commissie-Samson is tegen een wettelijke meldplicht voor professionals.

En ook nog:

Kinderdoding: ouders ontkennen bijna altijd
Huisartsen en politie gaan bij twijfel nogal eens uit van een natuurlijke dood, terwijl de oorzaak in feite kindermishandeling is. Alleen het topje van de ijsberg wordt onderzocht blijkt uit onderzoek van de Veiligheidsraad Voor Veiligheid. 'De behandelend arts gelooft de ouders op hun woord.'

Geef pedofielen hulp
In Duitsland en Engeland kunnen pedofielen een preventieve behandeling krijgen. Om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen, maar ook om ze te helpen. De projecten lijken succesvol.

Overlever van Münchhausen by proxy
Roos Boum groeide op met een moeder die haar van dokter naar dokter sleepte en aan allerlei onderzoeken blootstelde. Roos' moeder leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Volgens Boum zijn professionals slecht op de hoogte van deze vorm van kindermishandeling




Ingezonden persbericht