Vrije Universiteit Amsterdam
5 april 2011
'1 jongerenwerker per straatgroep lost probleem op' VU-sociologen publiceren handboek jongerenwerk

Als iedere Nederlandse gemeente per drie problematische straatgroepen een jaar lang 2,5 jongerenwerkers inzet, kan jongerenoverlast tot bijna nul worden teruggebracht. Dat zeggen VU-sociologen Jaap Noorda en Redbad Veenbaas bij het verschijnen van hun boek Handboek modern jongerenwerk. "Jongerenwerk werkt," zeggen de onderzoekers. Het boek beschrijft praktische werksituaties in jongerenwerk en geeft een overzicht van methodieken om jongerenwerk verder te professionaliseren.

"Jeugdwerk is niet te vatten in een one-liner"
"Rob Oudkerk (de Jeugdfabriek) spreekt over linkse Harry-hobby's en amateuristische projecten rondom straatcoaches (Volkskrant, 12 maart)", zegt Jaap Noorda. "In ons boek beschrijven we een door onderzoek èn praktijk bewezen aanpak van problematische straatgroepen. Jongerenwerk is geen politieke speelbal, maar werkt wel degelijk. Als je het professioneel aanpakt".

Ruim 1500 problematische straatgroepen in Nederland Volgens de laatste tellingen zijn er momenteel zo'n 1500 straatgroepen van jongeren in Nederland die hinder en overlast veroorzaken. "Als we in Nederland 1000 extra jongerenwerkers aannemen - die veel minder geld kosten dan politieagenten - kunnen we een groot deel van deze groepen aanpakken", volgens Redbad Veenbaas.

Methodiek, meidenwerk en sporten
In hun boek beschrijven de auteurs verschillende aspecten van jongerenwerk. Zo gaan ze in op de competenties van jongerenwerkers en beschrijven ze het belang van het kennen van de groepen jongeren. Hoe moeten jongerenwerkers omgaan met verschillende culturen, welke rol spelen recreatie en sport en welke specifieke aanpak vereisen jongerengroepen die alleen uit meisjes bestaan?