ExxonMobil start massale productie van schonere diesel

05/04/2011 14:00

OP DE BEECK & PARTNERS

Raffinaderij Antwerpen neemt grootschalige ontzwavelingsinstallatie in gebruik

- De diesel en huisbrandolie die de Antwerpse raffinaderij produceert zal minder zwavel bevatten

- ExxonMobil investeert voor de tweede keer in drie jaar tijd in Antwerpen

- ExxonMobil blijft investeren om aan de groeiende vraag naar diesel te voldoen

De ExxonMobil-raffinaderij in Antwerpen produceert voortaan meer schonere diesel. Dit is mogelijk dankzij een nieuwe ontzwavelingsinstallatie, die vandaag officieel wordt ingehuldigd. De nieuwe installatie produceert ook laagzwavelige huisbrandolie.

"De high pressure hydrotreater is de tweede grote investering in de Antwerpse raffinaderij in drie jaar tijd. De eerste was de bouw van de Cogeneration unit, een hoogefficiënte warmtekrachtcentrale, eind 2008," verklaart Joost Van Roost, president van ExxonMobil in de Benelux. "Deze projecten weerspiegelen ExxonMobil's lange termijn visie op investeringen en versterken de positie van de Antwerpse raffinaderij."

De high pressure hydrotreater ontzwavelt diesel onder hoge druk met waterstof en gebruikmakend van geavanceerde katalysatortechnologie. De nieuwe installatie stelt de raffinaderij in staat om veel meer laagzwavelige diesel te produceren, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 2 miljoen dieselwagens.

Met de nieuwe installatie wordt ook meer laagzwavelige huisbrandolie geproduceerd. ExxonMobil heeft dan ook besloten om te stoppen met de productie van gewone huisbrandolie voor de Belgische markt en over te gaan op een schonere variant. Op dit moment wordt het gebruik van laagzwavelige huisbrandolie in landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gestimuleerd door wettelijke initiatieven. In België en Luxemburg is dit nog niet het geval. Het gebruik van laagzwavelige huisbrandolie kan positieve effecten op het milieu hebben doordat bij de verbranding ervan minder zwaveldioxide vrijkomt. Het kan bovendien leiden tot minder afzettingen in de verwarmingsketel.

De installatie wordt vandaag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van gouverneur Cathy Berx, burgemeester Patrick Janssens en de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman.

Over ExxonMobil

In de regio Antwerpen heeft de ExxonMobil groep een raffinaderij en drie petrochemische fabrieken. Hier werken ongeveer 1000 werknemers. In Virton heeft ExxonMobil een fabriek voor de productie van verpakkingsfolies. Al deze activiteiten maken deel uit van het wereldomspannende energie- en chemieconcern Exxon Mobil Corporation met activiteiten in 200 landen.

* * *