Ingezonden persbericht


Doos van barnsteen, ca. 1734

Barnstenen speeldoos
voor royal wedding
Rijksmuseum verwerft zeldzaam Oranje-bezit

Het Rijksmuseum heeft een zeldzame barnstenen speeldoos verworven uit voormalig bezit van de familie Van Oranje-Nassau. De speeldoos in de vorm van een schatkistje met daarin vier kleine doosjes voor kaartfiches, is nagenoeg het enige barnstenen object dat aantoonbaar met de Oranjes kan worden verbonden. Het draagt het alliantiewapen van erfstadhouder Prins Willem IV en zijn vrouw Anna van Hannover en werd waarschijnlijk in 1734 als huwelijksgeschenk gegeven door de Pruisische koning. De speeldoos krijgt vanaf 2013 een prominente plaats in de opstelling van de 18de eeuw in het nieuwe Rijksmuseum.

Barnsteen, gevonden aan de kusten van de Oostzee, was in de 17de en 18de eeuw een populair geschenk bij koninklijke huwelijken. In 1734 trouwde Prins Willem IV van Oranje-Nassau (1711-1751) met de dochter van de Engelse koning George II, Anna van Hannover, in St James's Palace in Londen. Waarschijnlijk was het de Pruisische koning Friedrich Wilhelm I, die hen voor de royal wedding een kostbare barnstenen doos stuurde, te gebruiken tijdens kaartspelletjes.
Zeer uitzonderlijk is, dat de speeldoos, en de vier kleinere doosjes die erin zitten, allemaal het 'alliantiewapen' van Willem en Anna bevatten: hun twee familiewapens met elkaar verbonden. Toen Anna in 1759 stierf werd in de inventaris van haar inboedel 'een groot en een kleynder ambre kistje, in ieder vier quadrille kistjes met haare visjes (fiches)' aangetroffen. Door vererving verdween de speeldoos vervolgens naar Duitsland maar kon door het Rijksmuseum, mede met steun van de BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Stichting en VSBfonds, weer voor Nederland worden verworven. De doos krijgt vanaf 2013 een prominente plaats in de zalen van de 18de eeuw in het nieuwe Rijksmuseum, het museum van Nederland.
Femke Diercks, conservator kunstnijverheid: Het speeldoosje is een schitterend voorbeeld van barnsteenkunst, en vertelt ook een aantal historische verhalen. Dankzij het alliantiewapen, dat het direct met huis van Oranje verbindt, is het een tastbare herinnering aan de ooit omvangrijke barnsteenverzamelingen van de Oranjes én aan de populariteit van barnsteen als diplomatiek geschenk.

Voor beeldmateriaal: www.rijksmuseum.nl/persmap




Ingezonden persbericht