Ingezonden persbericht



BGT Voorhoede ondersteunt de ontwikkeling van NedBGT

Vianen, 1 april 2011 - Op 31 maart jl. heeft de feestelijke ondertekening plaatsgevonden van het convenant tussen NedGraphics B.V., de NedGraphics Gebruikers Vereniging (NGV) en een 7-tal voorhoedegemeenten rond de ontwikkeling van NedBGT. Met het zetten van de handtekening is de samenwerking rond de BGT bekrachtigd, die najaar 2010 van start was gegaan.

Achtergrond

De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een belangrijke, wettelijke geo-basisregistratie die de komende jaren door de overheid zal worden ingevoerd. De BGT gaat voorzien in eenduidige, digitale, grootschalige topografie die door de overheid en overige afnemers in tal van werkprocessen zal worden gebruikt. Invoering van de BGT biedt overheden grote kansen voor verbetering van de interne bedrijfsvoering en voor de dienstverlening aan burgers en bedrijfsleven.

Na realisatie van de BGT beschikt Nederland over een Landelijke Voorziening BGT met een landsdekkend bestand, met een verplicht gebruik voor overheden. Niet-overheden krijgen ook toegang tot deze Landelijke Voorziening maar worden niet verplicht deze te gebruiken. NedBGT stelt overheden in staat gegevens van verschillende bronhouders uit de Landelijke Voorziening af te nemen, en ze beschikbaar stellen voor alle processen die gebruik maken van de BGT. Dit afnemen kan door webservices, inlezen in een geo-gegevensmagazijn, of rechtstreekse omzetting naar een CAD of GIS bestand.

Het convenant
In het convenant zijn afspraken gemaakt over het betrekken van de voorhoedegemeenten (de gemeenten Amersfoort, Enschede, Groningen, 's-Hertogenbosch, Velsen, Venray Vlaardingen) en de NGV bij de product- en dienstenontwikkeling BGT door NedGraphics. De BGT voorhoede draagt er zorg voor om deze ontwikkelingen optimaal aan te laten sluiten bij de wensen en eisen uit de overheidsmarkt. Voor de voorhoedegemeenten biedt dit een ideale gelegenheid om invloed uit te oefenen en ervaringen uit te wisselen. Inhoudelijke uitwerking vindt plaats in een drietal werkgroepen, waarbij de BGT-aandachtsvelden van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu worden gevolgd: Transitie, Beheer en Bijhouding, en Distributie.

NedBGT is een suite van systemen met NGdW (NedGeodataWarehouse) als kloppend hart. Voor zelfmetende gemeenten zijn hierbij ook de kaartbeheeroplossingen van belang: IGOS, TopoCAD en GEOCAD. De suite NedBGT stelt bronhouders in staat optimaal invulling te geven aan de wettelijke verplichtingen van de BGT en tegelijkertijd de winstpakkers van de BGT te realiseren. NedBGT is gebaseerd op het InformatieModel Geografie 2.0 (IMGeo v2.0).

In de bijeenkomst met de voorhoedegemeenten is het prototype van NedBGT gedemonstreerd. Dit gaf een goed beeld van de te verwachten functionaliteiten. Ook de mogelijkheid om NedBGT mee naar buiten te kunnen nemen op mobiele toepassingen als de iPad spreekt hierbij aan. Alle betrokken partijen hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat met NedBGT de geo-werkprocessen optimaal ondersteund worden en tijdig voldaan wordt aan de wettelijke verplichtingen van de BGT.



Ingezonden persbericht