Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen UR, nr 015, 05 april 2011

DaVinc3i versterkt de sierteeltsector in de virtuele wereld

Hoe kan Nederland zijn leidende positie in de sierteelt op termijn handhaven? Welke wegen moeten worden bewandeld om 'handel, logistiek en coördinatie op afstand' te realiseren? Kort door de bocht lijkt dat de hamvraag waarmee wetenschappers en bedrijven de komende vier jaar met elkaar aan de slag gaan onder de projectnaam 'DaVinc3i' (Dutch Agricultural Virtualized International Network with Consolidation, Coordination, Collaboration and Information availability).

De sierteeltsector in Nederland is van wereldklasse en fungeert als centrum voor de handel met heel Europa. De voortschrijdende technologie maakt het mogelijk zaken te doen in een meer gevirtualiseerde wereld, waarin fysieke stromen zijn ontkoppeld van de aansturing en coördinatie van die stromen. Daarvoor is samenwerking en afstemming binnen de sierteeltsector nodig, zodat met de juiste informatie producten, zoals kwetsbare bloemen en planten, op het juiste moment op de correcte plek aankomen. Uit toekomstvisies van verschillende organisaties binnen en buiten de sierteeltsector, zijn prognoses op het gebied van markten, schaalvergroting, afzetkanalen, logistiek, informatievoorziening en andere aspecten van de sector geformuleerd. De vraag rijst welke invloed virtualisering op al die terreinen zal hebben, welke logistieke scenario's logisch zijn en hoe de vereiste distributienetwerken er uit moeten zien. Daarbij zal ook naar andere sectoren, zoals groenten en fruit, worden gekeken hoe zij met toegenomen virtualisering omgaan.

DaVinc3i onderzoekt met een budget van twee miljoen euro hoe de Nederlandse sierteeltsector in het virtuele handelsnetwerk zijn leidende concurrentiepositie in wereldwijde productie, inkoop en afzet van bloemen en planten in Europa kan versterken. Er wordt onderzocht of het 'kopen op afstand' gemeengoed zal worden, bijvoorbeeld via zgn. beeldveilen die het (gekoeld) opslaan en transporteren zowel in tijdsduur als in afstand kan bekorten. Ook wordt onderzocht welke rol Europese distributiehubs (tradeparcs) kunnen vervullen voor de verschillende typen afzetkanalen en welke mogelijkheden er zijn voor het coördineren van het direct aansluiten van telers op afnemers, zonder tussentransport naar de Nederlandse veilinglokaties. Daarvoor is informatie van tal van partijen essentieel. Het consortium richt zich hierbij op innovatieve concepten voor informatieinfrastructuren, co-modaliteit, coördinatie en samenwerking in logistiek en commercie.

DaVinc3i wordt gecoördineerd door Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en is mogelijk gemaakt door het Technologisch Topinstituut Dinalog (via een financiële steun van één miljoen euro) en de sierteeltsector via het Productschap Tuinbouw (0,4 miljoen euro). Het consortium bestaat uit de ketenpartners (kwekers, FloraHolland, VGB, groothandelaren en logistiek dienstverleners/TLN, die gezamenlijk met één ton ondersteunen), kennisinstellingen (Wageningen University, Technische Universiteit Eindhoven, Vrije Universiteit Amsterdam, die samen 0,5 miljoen euro investeren) en wordt ondersteund door het Platform Agrologistiek, GKC 'Ketens en Agrologistiek' en StartLife.