Ingezonden persbericht



Te weinig kennis bij ontwerpers en uitvoerenden op het gebied van woningventilatie De ventilatie in Nederlandse nieuwbouwwoningen is erg slecht, toont onderzoek van BBA-binnenmilieu aan. BBA onderzocht 300 nieuwbouwwoningen verspreid over het land. Centraal stond het functioneren van de mechanische ventilatiesystemen. BBA doet o.a. de volgende aanbevelingen:
- Professionalisering van uitvoerenden in de bouwpraktijk;
- Invoeren van een (verplichte) periodieke controle voor ventilatiesystemen op basis van de VentilatiePrestatie Keuring. ISSO heeft diverse kennisproducten beschikbaar voor ontwerpers en uitvoerenden. In het rapport verwijst BBA naar deze kennisproducten.

Investeren in kennis noodzaak voor goed ontwerpen en installeren van ventilatiesysteem Om te zorgen dat er geen gaten vallen tussen het ontwikkelproces van richtlijnen en kennisproducten en het daadwerkelijk 'opgeleid en vaardig zijn' om ventilatieproducten in de praktijk te kunnen ontwerpen en installeren heeft ISSO de leergang woningventilatie ontwikkeld. De ontwikkeling van de leergang wordt ondersteund door belangrijke partijen in de installatiesector zoals Uneto-VNI, AgentschapNL, OTIB, en de leveranciers van ventilatiesystemen verenigd in de FME/VLA. De leergang bestaat uit 1 basis module en 3 specifieke modulen; ontwerpen, monteren/installeren en beheren/onderhouden. Elke module bestaat uit een instructieboek, opgaven en casussen en een CITO-examen. De leergang komt medio 2011 beschikbaar. Naar verwachting kan men in het najaar van 2011 de cursus bij de opleidingsinstituten volgen. De specifieke modulen sluit wat betreft het vakbekwaamheidsdeel aan op beschikbare certificatieregelingen zoals BRL6000-10 'Ontwerpen en installeren ventilatievoorzieningen woningen' en BRL8010 'VentilatiePrestatie Keuring woningen'. De leergang is gebaseerd op de onderstaande kennisproducten:
- ISSO-Publicatie 61 - Ontwerptechnische kwaliteitseisen voor ventilatie-installaties in woningen en woongebouwen;
- ISSO-publicatie 62 - Ontwerptechnische kwaliteitseisen voor ventilatie-installaties met centrale mechanische luchttoe- en afvoer met WTW in woningen en woongebouwen (systeem D);
- ISSO-publicatie 63 - Richtlijnen voor het beheer en onderhoud van (mechanische) ventilatiesystemen in de woningbouw;
- ISSO-publicatie 91 - Ontwerptechnische kwaliteitseisen voor decentrale, mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning in woningen en woongebouwen;
- ISSO-publicatie 92 - Ontwerptechnische kwaliteitseisen voor ventilatiesystemen op basis van decentrale luchttoevoer met centrale mechanische luchtafvoer in woningen en woongebouwen;

Ventilatievoorschriften in de praktijk
Voor de monteur/installateur verzorgt ISSO tevens de instructiebijeenkomst 'Toepassen van ventilatievoorschriften woningen met Kleintje Ventilatie'. Tijdens deze instructie krijgen de deelnemers inzicht in het toepassen van de voorschriften in de praktijk. Het ISSO-kleintje Ventilatie ´Woningen en woongebouwen´ is een goed toegankelijk zakboekje waarin wordt ingegaan op de belangrijkste punten uit de wetgeving en waarin richtlijnen gegeven worden voor het goed ontwerpen, uitvoeren en beheren van ventilatiesystemen in woningen en woongebouwen.

Meer informatie
Het rapport van BBA vindt u op www.binnenmilieu.nl. Meer informatie over de bovenstaande producten vindt u op www.isso.nl.



Ingezonden persbericht