Ingezonden persbericht



Arnhem, 5 april 2011

Definitieve financiële afwikkeling MTC Valburg

De overheden die hebben samengewerkt in het Multimodaal Transport Centrum, hebben de laatste stappen gezet voor de financiële afwikkeling. Het initiatief voor dit transportcentrum is in 2004 stopgezet. Destijds zijn de kosten van investeringen in gelijke mate over de partijen verdeeld. Alleen over het verworven vastgoed moesten nog afspraken worden gemaakt. De gemeente Overbetuwe neemt het vastgoed nu in eigendom.

De provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe (destijds Elst en Valburg) streefden in 2000 naar een overslagcentrum voor goederen bij Valburg. Na een uitspraak van de Raad van State werd het initiatief in 2004 beëindigd.

In 2005 zijn de gemaakte kosten door de deelnemende partijen onderling verrekend. Het onroerend goed dat de MTC-partners eerder hadden verworven op grondgebied van de gemeente Overbetuwe, is in 2005 niet in de verrekening opgenomen. In totaal gaat het om negen panden, een kassencomplex en een klein perceel grond.

Na het stopzetten van de plannen is afgesproken dat Overbetuwe dit vastgoed zou beheren. Daarbij is onderzocht of het vastgoed kon worden ingebracht in de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein. In 2008 werd duidelijk dat dit geen optie was, evenmin als andere bestemmingen. De gemeente Overbetuwe krijgt het vastgoed nu volledig in eigendom. Het gecalculeerde verlies op de waarde bedraagt ongeveer 3,3 miljoen euro. De vijf overheidspartners nemen daarvan ieder een gelijk deel voor hun rekening. Dit doet recht aan de afspraken die zijn gemaakt bij het beëindigen van het MTC-initiatief.

De colleges van de provincie Gelderland en de betrokken gemeenten hebben vandaag ingestemd met de verdeling van de kosten. Het college van de Stadsregio neemt hier komende donderdag een besluit over.

Noot voor redacties