Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d.  5 april 2011|



1. Verordening stikstof en Natura 2000
GS hebben ingestemd met het aanscherpen van emissie-eisen voor melk- en pluimveehouderijbedrijven. Dat draagt bij aan de doelstelling van de Verordening stikstof en Natura 2000: terugdringen van de ammoniakbelasting ten gunste van de kwaliteit van de Natura 2000 gebieden in Brabant. Volgens de verordening moeten alle veehouderijbedrijven bij nieuwe stallen en bij aanpassingen aan bestaande stallen voldoen aan emissie-eisen voor ammoniak.

2. Nazorg stortplaatsen
GS hebben beleidsregels vastgesteld voor het beoordelen van nazorgplannen voor stortplaatsen. Het gaat dan om stortplaatsen die op of na 1 september 1996 operationeel waren en die gesloten worden; in Brabant zijn dat er negen. Exploitanten moeten een nazorgplan opstellen en bij sluiting en overdracht aan de provincie een bedrag voldoen voor het beheer na sluiting. Voor het beheren van de financiële middelen die nodig zijn voor de nazorg heeft de provincie in 2000 een Nazorgfonds ingesteld.

3. Zeer kwetsbare gebieden
GS hebben een Statenvoorstel rond zeer kwetsbare gebieden vastgesteld en naar Provinciale Staten gestuurd. Vanwege de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) hebben Provinciale Staten deze gebieden binnen de EHS die gevoelig zijn voor verzuring in 2008 aangewezen. De Raad van State heeft het besluit naar aanleiding van ingekomen beroepen op onderdelen vernietigd. Uitsluitend voor de vernietigde onderdelen wordt de Wav-kaart 2008 nu gecorrigeerd en herzien.

4. Internationale School Eindhoven
Het project Internationale School Eindhoven moet uiterlijk op 1 juli 2011 starten. Gedeputeerde Staten stemmen in met de vertraging, omdat de oorspronkelijke startdatum van 1 april niet haalbaar blijkt in verband met een zorgvuldig Europees aanbestedingstraject. Met de bouw van een Internationale School wordt het aantrekkelijker voor internationale kenniswerkers en buitenlandse investeerders om zich in Brabant te vestigen.

5. Omlegging Baarle
Het project omlegging Baarle-Nassau is een grensoverschrijdend project, waarvoor met beide betrokken gemeenten een uitvoeringsovereenkomst is afgesloten. De aanleg van het Belgische gedeelte van de omlegging Baarle is met drie jaar vertraagd door een uitspraak van de Raad van State in Brussel. Op dit moment wordt onderzocht of deze periode kan worden verkort.

6. Subsidie landschapspark Oosterhout-Breda
De provincie trekt E 1,35 miljoen uit voor het landschapspark Oosterhout-Breda. Het geld komt uit de fonds 'Samen investeren in (West-)Brabant'. Samen met de bijdrage van de samenwerkende partijen (gemeenten Oosterhout en Breda, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten) en derden zal er voor ruim
E 5,5 miljoen worden geïnvesteerd in een tiental deelprojecten. Daarmee wordt het tussengebied tussen Breda en Oosterhout aantrekkelijker als uitloopgebied voor inwoners van de beide steden en wordt de landschapsecologische betekenis van het groengebied versterkt.

7. Statenvragen toezicht gemeentelijke risicobedrijven
De regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) heeft de vergunning voor TNO Bergen op Zoom opgesteld. TNO heeft tegen 16 extra veiligheidsvoorschriften - overgenomen vanuit de defensierichtlijnen - in de vergunning bezwaar gemaakt. De Raad van State heeft daarop in een voorlopige voorziening een aantal voorschriften uit de vergunning geschrapt. Het buitenwerking stellen van deze voorschriften door de Raad van State heeft geen directe gevolgen voor de veiligheid. Dit antwoorden GS op schriftelijke vragen van D66-Statenlid Marusjka Lestrade.


---- --