Kankerpatienten onvoldoende doorverwezen


Utrecht, 20110405 -- Kankerpatiënten worden door oncologen te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing voor een operatie. Patiënten profiteren hierdoor onvoldoende van de toegenomen kwaliteit van behandelingen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) roept op tot verandering.

De afgelopen jaren zijn de operaties voor het verwijderen van leveruitzaaiingen sterk verbeterd. Het aantal doorverwijzingen van kankerpatiënten blijft hierbij achter. Dit geldt met name voor darmkankerpatiënten die uitzaaiingen hebben in de lever. Recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie leveren alarmerende aantallen: jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen in de lever van dikkedarmkanker geen doorverwijzing om deze operatief te laten verwijderen. Anemone Bögels (directeur NFK) “De patiënt moet durven vragen wat zijn opties zijn. Goede informatievoorziening is hierbij erg belangrijk. Patiëntenorganisaties en behandelaars spelen hierin een belangrijke rol.”

Gevolgen voor kankerpatiënt
Als kankerpatiënten geen doorverwijzing krijgen, heeft dat verstrekkende gevolgen. Deze patiënten moeten langer chemotherapie volgen- met alle bijwerkingen die daarbij horen – of ze leven minder lang.

Concrete stappen in toekomst
De NFK vindt dat het tijd is voor actie op de drie volgende gebieden:
1.   Artsen moeten patiënten voor wie (lever)chirurgie relevant is, doorsturen
2.   Artsen moeten hun patiënten altijd informeren over alle relevante
      behandelmogelijkheden, ook die in andere ziekenhuizen.
3.   Onderzoek is nodig naar de oorzaken voor het lage aantal verwijzingen

Met deze gewenste veranderingen wordt het beter mogelijk om de juiste behandelingen aan patiënten te bieden en de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te maken.

NFK