Wageningen Universiteit en Researchcentrum
5 apr 2011
Onderdeel: Wageningen Business School
Organisatie: Wageningen Business School
In de cursus Pluimveevoeding en -management zullen de recente
ontwikkelingen op het gebied van de voeding in relatie tot gezondheid
en welzijn worden behandeld. Aandacht zal worden besteed aan de
samenstelling van het voer en de relatie met managementfactoren, zaken
die zeer belangrijk zijn voor de economische modellering van
voerstrategieën voor pluimvee. In relatie tot de gezondheid van het
dier worden de invloeden van stress, darmgezondheid en metabole
aspecten van voertoevoegingen besproken. De betekenis van de voeding
komt aan de orde bij het in puberteit of in leg komen van de kippen,
zowel bij leghennen als bij slachtkuikenmoederdieren. Vooral bij deze
laatste is dit van belang gezien de selectie van vleeskuikens bijna
uitsluitend naar groeikenmerken is gebeurd Hoewel het cursusprogramma
disciplinair van opzet is, wordt vanuit de voedingsdiscipline ernaar
gestreefd deze kennis integraal toepasbaar te maken.