Wageningen Universiteit en Researchcentrum

5 apr 2011

Onderdeel: Wageningen Business School

Organisatie: Wageningen Business School

In de cursus Pluimveevoeding en -management zullen de recente ontwikkelingen op het gebied van de voeding in relatie tot gezondheid en welzijn worden behandeld. Aandacht zal worden besteed aan de samenstelling van het voer en de relatie met managementfactoren, zaken die zeer belangrijk zijn voor de economische modellering van voerstrategieën voor pluimvee. In relatie tot de gezondheid van het dier worden de invloeden van stress, darmgezondheid en metabole aspecten van voertoevoegingen besproken. De betekenis van de voeding komt aan de orde bij het in puberteit of in leg komen van de kippen, zowel bij leghennen als bij slachtkuikenmoederdieren. Vooral bij deze laatste is dit van belang gezien de selectie van vleeskuikens bijna uitsluitend naar groeikenmerken is gebeurd Hoewel het cursusprogramma disciplinair van opzet is, wordt vanuit de voedingsdiscipline ernaar gestreefd deze kennis integraal toepasbaar te maken.