Ingezonden persbericht


Persbericht

Made in Europe opent met Belgisch-Limburgse film
RUNDSKOP van Michaël R. Roskam

Nederlandse première
Succesvolle ontvangst Berlinale

Met indrukwekkende rollen van Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Jeanne Dandoy, Barbara Sarafian en Frank Lammers

6e editie - Maastricht en Genk
5 t/m 10 april 2011
www.madeineurope.nu

Het Made in Europe Film Festival opent dinsdagavond 5 april in Maastricht met de vertoning van de Belgische film Rundskop, het speelfilm regiedebuut van de Limburgse regisseur Michaël R. Roskam. De film was op het International Film Festival Berlijn officieel geselecteerd voor het programmaonderdeel PANORAMA en werd daar zeer goed ontvangen. Sinds de release begin februari in België heeft de film met een bescheiden uitbreng in 30 steden al meer dan 360.000 bezoekers getrokken.

De opening wordt bijgewoond door de regisseur zelf en hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts. Vanaf 5 mei is Rundskop in heel Nederland te zien.

Rundskop is een aangrijpend noodlotsdrama over verloren onschuld, loyaliteit en verraad, gesitueerd tegen de achtergrond van het Limburgse vetmestersmilieu en de West-Vlaamse hormonenmaffia. In het Limburgse Sint-Truiden runt de opgefokte boerenzoon Jacky Vanmarsenille zijn veehouderij. Een corrupte veearts benadert hem met een malafide zakendeal, waarna al snel de raderen van het noodlot in werking treden. In de beerput van intriges die vervolgens wordt opengetrokken, speelt een afschuwelijk geheim uit Jacky's verleden een belangrijke rol. Michaël R. Roskam (1972) studeerde in 1996 af aan het Sint-Lucas Instituut in Brussel. In 2005 behaalde hij zijn Masterclass Scriptwriting & Development aan het Maurits Binger Film Instituut van Amsterdam (NL). Hij regisseerde tot nu toe meerdere korte films, waaronder The one thing to do (2005), Carlo (2004) en Haun (2002), drie korte films die zowel nationaal als internationaal in de prijzen vielen. Hij geeft tevens les aan het Sint-Lucas Instituut in Brussel. Rundskop in zijn speelfilm regiedebuut.

Hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts heeft zich gedurende drie jaar - waarvan de laatste 10 maanden intensief - fysiek voorbereid op de rol van Jacky Vanmarsenille. Het resultaat staat als een huis. Matthias kwam uiteindelijk 27kg aan sinds hij enkele jaren geleden deze rol aanvaardde. En net als alle overige acteurs, heeft hij zwaar gestudeerd en geoefend om zich het Limburgse dialect eigen te maken. De film is geproduceerd door het jonge onafhankelijke productiehuis Savage Film (B) van Bart Van Langendonck, in coproductie met Waterland Film (NL), Eyeworks (B) en Artémis Productions (B).

Het succes laat zien dat een film met een authentieke regionale signatuur een groot publiek kan aanspreken. De keuze voor Rundskop sluit naadloos aan bij de ambitie van het festival om vanuit de grensrijke Euregio de culturele verscheidenheid van Europa op een cinematografische manier te belichten. Enerzijds is de geschiedenis van veeboer Jacky Vanmarsenille een universeel verhaal over vriendschap en verraad, anderzijds is het portret van het lokale vetmestersmilieu ook weer heel nadrukkelijk Limburgs.

Michaël R.Roskam, België 2011, 124 min., Vlaams/Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met: Matthias Schoenaerts (Loft, Pulsar), Jeroen Perceval (Dagen zonder lief), Jeanne Dandoy, Barbara Sarafian (Aanrijding in Moscou, Zot van A.), Tibo Vandenborre, Frank Lammers.

Behalve de cast & crew van Rundskop is ook de centrale festivalgast Hafsia Herzi op de openingsavond aanwezig. Deze Franse actrice neemt de eerste Made in Europe Film Award in ontvangst voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de Europese filmcultuur.

De pers over Rundskop / Bullhead
HUMO
"Jacky Vanmarsenille: nu al een legendarisch personage! Een personage met Scorsesiaanse dimensies - een raging bull, met spookachtige intensiteit vertolkt door Schoenaerts." "Eén ding staat vast: als Martin Scorsese zich ooit zou wagen aan het genre van de boerenfilm, dan zou het resultaat er wel eens kunnen uitzien als RUNDSKOP."

Focus Knack
"De breedbeeldshots van wiegende velden, dampende runderen en grauwe boerenhoven doen je de corruptie en het morele verval haast ruiken. Zelden wist een Vlaamsche film - laat staan een debuut - je op zo'n filmische manier onder te dompelen in een specifieke plaats en milieu." "Roskam jaagt als een volleerd veemenner het boerendrama eindelijk de 21e eeuw in, met een efficiënte hormonenkuur van suspense, sentiment en tragiek. Moa vin toch!"

Variety
"Flemish scribe-helmer Michael R. Roskam certainly has cojones; his feature Bullhead, a crossbreed of hormone-mafia thriller and intense character study, is unusually ambitious for a first film." "The Flemish thesp Matthias Schoenaerts delivers a mesmerizing performance despite the fact that Jacky, with his bursts of violent rage, vacuous eyes and animalistic physicality, is never sympathetic."

Screendaily
"Bullhead is a disturbingly visceral male drama with a brooding central performance from Matthias Schoenaerts." "Despite its stylistic flourishes - and this is a notably stylish film - all eyes are drawn to Schoenaerts as Jacky, the inarticulate, disintegrating, fatally wounded "Bullhead" of the title."

The Hollywood Reporter
"Belgian director Michael R. Roskam's feature debut Bullhead is an emotionally driven tale of revenge, redemption and fate in which cows are rarely seen, much less hurt. As well as a showcase for the exceptionally talented Matthias Schoenaerts, who seriously beefed up for the titular role." "Schoenaerts literally takes the metaphors of his bull-headed character to the limits and is never less than believable or mesmerizing."

Made in Europe is een initiatief van Filmtheater Lumière Maastricht en heeft de ambitie om vanuit de grensrijke Euregio (het knooppunt van Zuid-Limburg, Luik, Belgisch Limburg en Aken) de culturele verscheidenheid van Europa op een cinematografische manier te verbeelden en te belichten. De culturele verscheidenheid van het festivalprogramma weerspiegelt deze internationale samenwerking. Met vooral aandacht voor kleine, persoonlijke films uit alle hoeken van Europa biedt het festival een intrigerend beeld van de rijkdom en diversiteit van de Europese (film)cultuur. Alles samen presenteert het een veertigtal titels in een non-competitief programma. Het festival vindt plaats in Maastricht, Genk (B), de Limburgse filmhuizen Heerlen, Roermond en Sittard en in Aken (D).

Opening
Maastricht: dinsdag 5 april 19.00 uur | Pathe Maastricht Genk: woensdag 6 april 19.00 uur | Euroscoop C-mine Genk

Previews
Het programma wordt half maart bekend gemaakt op www.madeineurope.nu Bekijk trailers op youtube.com/madeineuropeff
Volg ons ook op twitter.com/madeineuropeff en facebook

Foto's zijn op aanvraag verkrijgbaar bij Adrienne Peters.

Organisatie
De staf van het Made in Europe Film Festival bestaat uit onder andere: David Deprez (artistiek directeur, programma Maastricht), Eddie Guldolf (programma Genk), Nico Haenen (zakelijk directeur), Mark Vluggen (hoofdredacteur festivalkrant/ programma), Chantal Kneepkens (organisatie), Adrienne Peters (communicatie), Frank van Laer (social media).