Openbare bibliotheek Amsterdam


Opening expositie 'Empty Your Pocket'

29 mrt 2011 - 11:20

Op dinsdag 5 april om 17.00 uur opent de Engelse schrijver Redmond O'Hanlon (bekend van Darwin's Beagle) de tentoonstelling 'Empty Your Pocket' in de Centrale Bibliotheek. Het toont de meest bijzondere foto's uit het fotoproject van George Maas. De tentoonstelling is te zien op de fotogalerij.

Creditkaartgegevens van Ronald Plasterk, meelezen met een speech van Bernard Welten, het plastic portemonneetje van Nout Wellink, een mysterieus doosje uit het British Museum inclusief Penisvisje uit de broekzak van Redmond O'Hanlon en de nietszeggende broekzak van Matthijs van Nieuwkerk. Dit allemaal (en nog veel meer) is op groot formaat te zien bij de tentoonstelling Empty Your Pocket.

Voor Empty Your Pocket, vroeg fotograaf George Maas ca. 300 mannen uit alle lagen van de samenleving, bekend en onbekend, willekeurig en zonder vooraf gemaakt afspraak, hun broekzakken voor hem te legen. Niet voor controle, maar uit pure nieuwsgierigheid.

Het resultaat: een selectie van ruim 70 foto's, aangevuld met verrassende (soms) onthullende verhalen over de voorwerpen die de mannen voor Maas uit hun broekzak haalden. Ze geven elk voor zich een kort persoonlijk inzicht geven over wat mannen in het begin van de 21e eeuw denken nodig te hebben, om in hun dagelijks leven te functioneren. Net als kleding zegt de inhoud van je broekzak iets over jezelf. George Maas leegde onder andere de zakken van Raymond van de Klundert, Erwin Olaf, Redmond O'Hanlon, Herman Koch, Peter R. de Vries, Nout Wellink, Bernard Welten, Reinout Oerlemans, Robbert Dijkgraaf, Ronald Plasterk, Dikke Dennis, Jan Dulles, Matthijs van Nieuwkerk en vele anderen.

Bij de tentoonstelling is ook een boek verschenen, waarvoor Aaf Brandt Corstius de inleiding schreef en haar vrouwelijke visie geeft op de inhoud van deze mannelijke broekzakken. Een boek in handzaam formaat, passend in een broekzak! Tijdens de opening van de tentoonstelling is het boek voor de speciale prijs van EUR 10,- te koop. Empty Your Pocket is verder verkrijgbaar in de boekhandel.