Ingezonden persbericht


Stop met spelen! Made in Europe Filmfestival | uitschrijven | unsubscribe Made in Europe Filmfestival

5 t/m 10 april

Filmliefhebbers opgelet. Zet dinsdag 5 tot en met zondag 10 april in je agenda, want dan vindt het Made in Europe Film Festival weer plaats. Dit toonaangevende Filmevenement in de Euregio biedt een intrigerend beeld van de rijkdom en diversiteit van de Europese filmcultuur. Het programma bestaat opnieuw uit avant-premières en importfilms. Filmtheater Lumière Maastricht en C-Mine Genk zijn het kloppend hart van het festival, waarvan de hartslag in de gehele Euregio te horen is. Zo nemen de filmhuizen van Heerlen, Roermond en Sittard opnieuw deel aan het Made in Europe Film Festival. Na afloop reist het festival door naar Aken, waar het een onderdeel vormt van het culturele programma rondom de Karlspreis.

'Rundskop' opent Made in Europe

Het is geen toeval dat de schijnwerpers opnieuw op België worden gericht: het succesverhaal van de hedendaagse Belgische cinema blijft opmerkelijk. Na 'Aanrijding in Moscou', 'Eldorado' en 'De helaasheid der dingen' is 'Rundskop' de nieuwste loot aan de stam van de zo succesvolle Belgische filmindustrie. 'Rundskop' is een spannend misdaaddrama over verloren onschuld, loyaliteit en verraad, gesitueerd tegen de achtergrond van het Limburgse vetmestmilieu en de West-Vlaamse hormonenmaffia. De film is het gesprek van de dag in België en gaf aan de Belgische bioscoopkassa's zelfs Oscarwinnaar 'The king's speech' het nakijken. Cast & crew zijn bij de opening van het festival aanwezig. Dinsdag 5 april 19:30 uur Pathé Maastricht.

www.madeineurope.nu
Programma

De culturele verscheidenheid van het festivalprogramma weerspiegelt de internationale samenwerking. Met vooral aandacht voor kleine, persoonlijke films uit alle hoeken van Europa biedt het festival een intrigerend beeld van de rijkdom en diversiteit van de Europese (film)cultuur. Alles samen presenteert het festival een veertigtal titels in een non-competitief programma. Van minder bekende makers en aanstormende talenten, maar ook met ruimte voor innemende publieksfilms en producties van gevestigde regisseurs. Zo kan de bezoeker alvast uitkijken naar de Vlaamse succesfilm Adem van Hans van Nuffel, Beyond (Svinalängoma) van Pernilla August met Millennium-ster Noomi Rapace, en nieuw werk van Susanne Bier, Carlos Saura en Ferzan Ozpetek.

Items

Het programma van het Made in Europe Film Festival bestaat uit drie programmaonderdelen:

In MADE IN EUROPE wordt het Europese filmlandschap verkend, een zoektocht naar fascinerende nieuwe stemmen in de Europese cinema. Later dit jaar krijgt de rest van Nederland ze te zien, maar het festival loopt graag voor de troepen uit. Onder de noemer FESTIVAL PREVIEWS worden de avant-premières gepresenteerd, de jaarlijkse vooruitblik op het komende arthouseseizoen. In het programma-onderdeel HORS CATÉGORIE worden films vertoond die zich aan iedere categorisering onttrekken. Labels als 'relatiedrama', 'psychologische thriller', of 'coming-of-age' film schieten hopeloos te kort om deze films te duiden. Made in Europe Film Award

Het Made in Europe Film Festival reikt dit jaar voor de eerste keer de MADE IN EUROPE FILM AWARD uit. Een nieuwe Europese filmprijs voor een acteur of filmmaker die met zijn of haar oeuvre een uitzonderlijke cinematografische bijdrage levert aan de Europese cultuur, deze keer de Franse actrice Hafsia Herzi. Hafsia Herzi, met Algerijns-Tunesische roots, is vooral bekend door haar prijswinnende rol in de film 'La graine et le mulet' van Abdellatif Kechiche. Tijdens het Made in Europe Film Festival gaat haar regiedebuut 'le Rodba' in première. Ze opent dinsdag 5 april het festival en zal de dag erna de prijs in ontvangst nemen. David Deprez, artistiek directeur Filmtheater Lumière

Kort aan het woord:

Hoe zou je de huidige ontwikkelingen in de Europese film beschrijven? 'Steeds meer films komen tot stand dankzij grensoverschrijdende samenwerking en cofinanciering. Toch blijft de Europese cinema erin slagen om persoonlijke, onderscheidende films af te leveren. Er is (nog) geen sprake van een soort homogene Euro-cinema als tegenhanger van Hollywood. Wel is er sprake van meer uitwisseling (gemengde crews, enz.), waardoor veel films geen specifiek land of natie meer vertegenwoordigen. Die ontwikkeling vormt uiteraard een goede voedingsbodem voor het Made in Europe Film Festival.

Een pareltje dat jij zeker niet gaat missen?
'Ik kijk er erg naar uit om voor een tweede keer 'Bibliothèque Pascale' te zien. Een verontrustend, donker sprookje over vrouwenhandel dat getuigt van visuele flair en verbeeldingskracht. De Hongaarse regisseur Szabolcs Hajdu is voor mij de grootste ontdekking van de laatste jaren: een soort missing link tussen Fellini, Kusturica en Terry Gilliam.'

Lees het hele interview en meer over het festival in het culturele maandblad UIT! in Maastricht. Informatie

Made in Europe is een initiatief van Filmtheater Lumière Maastricht en heeft de ambitie om vanuit de grensrijke Euregio (het knooppunt van Zuid-Limburg, Luik, Belgisch Limburg en Aken) de culturele verscheidenheid van Europa op een cinematografische manier te verbeelden en te belichten. Het festival vindt plaats in Maastricht, Genk (B), de Limburgse filmhuizen Heerlen, Roermond en Sittard en in Aken (D).

Opening:
Maastricht: dinsdag 5 april 19.00 uur | Pathé Maastricht Genk: woensdag 6 april 19.00 uur | Euroscoop C-mine Genk

Interviews:
Made in Europe Film Festival 2011 verwelkomt dit jaar de volgende gasten. Tijdens het festival is er op aanvraag gelegenheid voor interviews. Centrale festivalgast: de Franse actrice Hafsia Herzi, opent het festival in Maastricht en in Genk en ontvangt de eerste Made in Europe Film Award Michael R. Roskam (regisseur) en Matthias Schoenaerts (acteur) van de Limburgse productie Rundskop, openingsfilm in Maastricht Voor- en nagesprek met Hans van Nuffel, regisseur van Adem. Aanwezig bij de vertoning van zijn film op 8 april om 18.45 uur Voor- en nagesprek met Koen Mortier, regisseur van 22 mei. Aaanwezig bij de vertoning van zijn film op 9 april om 22 uur.

Verder zijn Szabolcs Hajdu (Bibliothèque Pascal), Philip James McGoldrick (Siemiany) en Saddie Choua (De chouas) op het festival aanwezig.