Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 04-04-2011

DE BRUISENDE PERIODE UIT HET LEVEN VAN DE JONGE PICASSO

In AVRO Close Up: 'Eating Fire: De jonge Picasso in beweging'

De jonge schilder Pablo Picasso is nog geen twintig wanneer hij in 1900 in Parijs arriveert, trappelend van ongeduld om zichzelf als kunstenaar te ontdekken. De stad is het culturele centrum en dé ontmoetingsplek voor kunstenaars uit de hele wereld. Picasso raakt geïnspireerd en experimenteert en groeit binnen zeven jaar uit tot de leider van de avant-garde. Regisseur Micaela van Rijckevorsel maakte een documentaire over deze bruisende, vroege periode uit de carrière van Picasso.

Samen met zijn vriend, de dichter en schilder Carles Casagemas arriveert Pablo Picasso in de herfst van 1900 op het gloednieuwe Gare d'Orsay. Ze dragen identieke zwarte corduroy pakken van dezelfde kleermaker. Picasso spreekt vrijwel geen Frans, Casagemas maar een beetje, maar met hulp van een Catalaanse groep kunstenaars in Parijs dompelen ze zich onder in de stad en kunnen niet wachten om zoveel mogelijk te zien. Uit de vele minutieuze details die verzameld zijn over Picasso's leven en het werk, tekent zich een jongen af die zich los wil scheuren van zijn vader, verlegen en temperamentvol en die zich een weg zoekt door de lichtstad, trots als een pauw, arm als een kerkrat. Een jongen die zo vastbesloten is om een serieuze artiste-peintre te worden, dat er geen enkele andere toekomst denkbaar is.

Edwin Becker, de energieke conservator van het Van Gogh Museum, heeft het plan opgevat om in februari 2011 deze zo intrigerende beginperiode van Picasso in Parijs tussen 1900 en 1907 voor het voetlicht te brengen. Choreografe Krisztina de Châtel is gevraagd om met Dansgroep Amsterdam een interpretatie van de jonge Picasso (1900-1907) te maken. De dansvloer ligt in het Van Gogh Museum.

Micaela van Rijckevorsel maakte een documentaire over deze periode uit het leven van de jonge talentvolle Spanjaard. Picasso's tekeningen en schilderijen weerspiegelen vaak zijn leven, dat wat hij ziet, beleeft en wat hem interesseert. De choreografie van De Châtel weerspiegelt op haar beurt het werk van Picasso. De Châtel treedt even binnen in het Picassiaanse universum en richt zich op de zogenoemde Roze periode uit 1905: de wereld van het circus en de rondreizende artiesten die Picasso zo fascineerde en weergaf op de talloze schetsen en studies voor zijn portret van 'Les Saltimbanques'. De Châtel geeft haar interpretatie. Op locatie, met dansers en burgers, met decor en rekwisieten, met muziek en kostuums.

Tentoonstelling: 'Picasso in Parijs, 1900-1907', in het Van Gogh Museum, Amsterdam van 18.02.2011 tot 29.05.2011.

'Eating Fire: De jonge Picasso in beweging': dinsdag 5 april om 23.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO