Gemeente Leeuwarden


Nibud presenteert nieuwste cijfers over scholieren en geld

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) overhandigt woensdagochtend 6 april aan wethouder Thea Koster(Onderwijs) het Nibud Scholierenonderzoek 2010-2011. Dit gebeurt voorafgaand aan de première van de theatervoorstelling ` UitvEURrkocht', een speciale voorstelling over geld voor middelbare scholieren op VMBO Groen van AOC Friesland in Leeuwarden.

Nibud Scholierenonderzoek

Het Nibud (opent in nieuw venster) houdt al meer dan 30 jaar de portemonnee van scholieren in de gaten. Geld speelt een belangrijke rol voor scholieren, maar de portemonnee is steeds leger omdat ze meer uitgeven. Om scholieren meer bewust te maken van hun uitgavenpatroon en de manier waarop ze met hun geld omgaan is het Nibud begonnen met het maken van theatervoorstellingen met daarbij aansluitend lesmateriaal.

Theatervoorstelling UitvEURrkocht

De theatervoorstelling UitvEURrkocht laat scholieren nadenken over kopen, lenen, leasen en verzekeren. De voorstelling is gemaakt door KlasseKunst (opent in nieuw venster) en mede gefinancierd door stichting Kinderpostzegels. Met de voorstelling krijgt de scholier een spiegel voorgehouden. Na afloop spreken de scholieren er in de les over. Het Nibud heeft daarvoor het deels digitale lespakket In & Out ontwikkeld, dat woensdag 6 april ook gepresenteerd wordt.

Geld in Leeuwarden

De première van ´UitvEURrkocht´ vindt plaats in Leeuwarden. De gemeente Leeuwarden investeert al jaren in het voorkomen van schulden. Preventieve schuldhulpverlening begint al bij de basisscholen vanuit de gedachte `jong geleerd is oud gedaan'. VMBO Groen van AOC Friesland staat bekend om het veilige leer- en werkklimaat, goede leerlingenzorg en een afwisselende manier van lesgeven. Met als uitgangspunt aandacht voor mens, dier, groen, voeding en omgeving.