Gemeente Heerenveen

duurzaamheidsprijs Heerenveen bekend

Winnaars duurzaamheidsprijs Heerenveen bekend

Op 6 april 2011 heeft de gemeente Heerenveen de duurzaamheidsprijs De Sinnestriel 2010 - 2011 uitgereikt aan twee winnende ondernemingen. De jury heeft haar keus laten vallen op J.H. Oenema Taxi- & Groepsvervoer en Wasserij de Blinde. Beide ondernemingen hebben zich volgens het oordeel van de jury op bijzondere wijze ingezet om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.

Wethouder duurzaamheid Siebren Siebenga: "Met de Sinnestriel willen we deze groene winnaars flink in het zonnetje zetten en andere organisaties aanmoedigen vanuit hun onderneming bewust met het klimaat om te gaan. Heerenveen streeft ernaar om in 2020 bij de voorhoede van de meest duurzame gemeenten van Nederland horen. Energie en duurzaamheid zijn speerpunten voor onze gemeente."

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de ondernemersvereniging, oud-winnaars van de Sinnestriel (De Vries Trappen en Installatiebedrijf Hoekstra), de gemeente Heerenveen en Heerenveense innovatieaanjager de Match. Van de vier genomineerde ondernemingen zijn twee winnaars gekozen. Om tot hun oordeel te komen keken zij hoe de bedrijven scoorden op de onderwerpen people, planet, profit en de communicatie van hun duurzame activiteiten. De andere twee Heerenveense bedrijven die dit jaar voor de Sinnestriel genomineerd waren, zijn Van der Werff Transport en Kuiper Verzekeringen.

Oordeel jury:

J.H. Oenema Taxi- & Groepsvervoer

De jury oordeelde dat taxibedrijf Oenema `groen doet, én groen laat zien'. Oenema draagt duurzaamheid uit, bijvoorbeeld met groen gekleurde taxi's die op aardgas rijden en met hun website www.groendoorheerenveen.nl. Naast investeren in vergroening van hun wagenpark krijgen de chauffeurs van Oenema standaard een opleiding om zuiniger en dus milieuvriendelijker te rijden. Ook deelt Oenema kennis met andere spelers op de markt door deel te nemen aan de taskforce Fol Gas Foarút. De motiverende voorbeeldfunctie die het taxibedrijf hiermee vervuld is voor de jury doorslaggevend.

Wasserij De Blinde

Wasserij De Blinde heeft op haar nieuwe locatie op het IBF de meest innovatieve en energiezuinige wasstraat van dit moment gerealiseerd. Continu zoekt Wasserij De Blinde naar nieuwe mogelijkheden om energie terug te winnen en de milieubelasting te minimaliseren. De jury is van mening dat Wasserij De Blinde daarmee `een hoogwaardig groen product levert', wat een Sinnestriel waard is en anderen zal inspireren.

Overige genomineerden

De nominatie van de andere twee ondernemingen is de vermelding ook zeer waard. Transportbedrijf Van Der Werff zet zich in voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord en ontving daarvoor eerder de Lean and Green Award. Kuiper Verzekeringen heeft zich enorm ingespannen om hun monumentale pand toekomstbestendig te maken door het drastisch te verduurzamen en tegelijk het monumentale karakter te laten behouden.