Gemeente Dongen

Locatie St. Joseph

Publicatiedatum: 6-4-2011

Bijzondere vondst op locatie St. Joseph

Bij de werkzaamheden voor het verplaatsen van de torenspits op de locatie van de voormalige St. Josephkerk, zijn gisteren 7 kleine stukjes bot aan de oppervlakte aangetroffen. Vandaag, woensdag 6 april 2011, is nader onderzoek gedaan.

Daaruit blijkt dat het menselijke resten betreft. Deze zijn gevonden in de nabijheid van de voormalige begraafplaats St. Joseph. In 2006 is deze begraafplaats geruimd ter voorbereiding op het sluiten van de centrumring. De begraafplaats werd in 1996 gesloten verklaard en na 1988 hadden er geen begrafenissen meer plaats.

Onduidelijk
In 2006 is ook buiten de officiële begraafplaats een deel van het terrein onderzocht op de aanwezigheid van menselijke resten. Lange tijd was het in Nederland gebruikelijk om overleden kinderen die niet waren gedoopt alsmede mensen die zelfdoding hadden gepleegd, te begraven op niet-gewijde grond. Het was en is nog steeds onduidelijk hoe groot het betreffende gebied in het verleden bij de St. Joseph-locatie is geweest.
De thans gevonden resten, zijn aangetroffen op niet-gewijde grond.

Onderzoek
De komende dagen heeft er een extra onderzoek plaats op het terrein. Daaruit moet blijken of er sprake is van een incidentele vondst dan wel dat rekening moet worden gehouden met meerdere vondsten van stoffelijke resten. In dat geval wordt besloten tot een structurele aanpak. Dat betekent dat aarde tot twee meter diepte wordt afgegraven en wordt gezeefd.
De gemeente Dongen heeft daartoe vandaag overleg gevoerd met deskundigen van gespecialiseerde bedrijven.

De Kremer
Alle menselijke resten die zijn of worden gevonden op de St. Joseph-locatie, worden overgebracht naar de centrale begraafplaats De Kremer van de gemeente Dongen. Daar worden ze bijgezet in het algemene verzamelgraf van de St. Joseph-hoek. Deze voorziening werd in 2006 getroffen.