Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T F I L M I S R E A L

Van 6-17 april vindt Filmisreal- festival voor nieuwe Israëlische cinema- wederom plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. Parallel hieraan is een selectie van de films te zien in Filmhuis Den Haag (van 7-10 april) en in LantarenVenster in Rotterdam (17 april). De website www.filmisreal.com gaat dit weekend met alle informatie online.

Tijdens deze vierde editie van Filmisreal staan wederom de beste en meest recente films uit Israel centraal. In elf dagen tijd wordt een selectie van de meest indringende, opzienbarende, pijnlijke en krachtige speelfilm, documentaires, animatie en korte (studenten) films vertoond, gemaakt door Joods-Israëlische als ook Arabisch-Israëlische makers.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de realiteit van het opgroeien in een land als Israël in het Film is growing up programma, voor vrouwen in Film is woman en voor boekverfilmingen in Film is literature.

F I L M I S L I T E R A T U R E
De Nederlandse hype van de boekverfilmingen vindt de afgelopen jaren ook in Israël plaats. Literatuur van grootse schrijvers als David Grossman, A.B. Yehoshua, Amir Gutfreund en Etgar Keret worden door bekende Israëlische filmmakers opgepakt en verfilmd. Dit heeft dit jaar een aantal prachtige films opgeleverd, zoals de openingsfilm Intimate Grammar van de filmmaker Nir Bergman (Broken Wings), de nieuwe film van Eran Riklis (Lemon Tree) The Human Resources Manager of de prachtige gelauwerde animatiefilm $9,99 van Tatia Rosenthal naar de korte verhalen van Etgar Keret.

F I L M I S G R O W I N G U P
Het Film is growing up programma omvat films die gaan over het opgroeien in een samenleving waar de zorgeloze kinderjaren vaak vroegtijdig worden beladen door de zwaarte van geschiedenis en de dagelijkse realiteit. Film zoals Intimate Grammar en The Matchmaker vallen onder dit thema, beiden gaan over jongeren die in het Israël van net na de oorlog proberen op te groeien tussen alle volwassenen die het verleden proberen te vergeten en pogen te overleven. Maar ook de documentaires World Class Kids en Teacher Irena, waarin jonge kinderen -Joods, Arabisch, Chinees, Filipijns- de grootste conflicten van de Israëlische maatschappij blootleggen, worstelen met pijnlijke identiteitsvraagstukken, en zien de eerste barsten ontstaan in hun naïviteit.

F I L M I S W O M A N
Film is woman ziet vrouwen in Israël en in de rest van het Midden Oosten als motor voor wezenlijke verandering in hun maatschappij. Binnen dit thema wordt onder andere de geprezen documentaire Budrus van Julia Bacha vertoond. In deze film zijn we getuige van een geweldloze opstand in het dorpje Budrus op de Westbank, geïnspireerd door onder anderen de dochter van Ayed, de lokale Fatah-leider. Verder wordt de documentaire Back and Forth vertoont, waarin vier veelbelovende Bedoeïene filmmaaksters uit de Negev woestijn een camera op zichzelf en hun samenleving richten en zo een 'zelfportret' van hun gemeenschap en haar ontberingen maken.

G A Y
Tot slot is de documentaire I Shot My Love van Tomer Heymann (Paper Dolls) te zien, een persoonlijk maar tegelijkertijd universeel liefdesverhaal over de relatie tussen Tomer, zijn Duitse vriendje en zijn intense Jiddische mama.

P E R S V O O R S T E L L I N G I N T I M A T E G R A M M A R

In het kader van Filmisreal vindt er een persvoorstelling plaats van Intimate Grammar van Nir Bergman op 15 maart om 10.30 in het Ketelhuis te Amsterdam. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Intimate Grammar volgt het coming-of-age verhaal van een vroegrijpe adolescent Aharon Kleinfeld in de jaren zestig van Jeruzalem. Omdat hij snel het einde van zijn jeugd ziet naderen, is Aharon vastberaden om zijn vrienden, familie and de grote wereld om hem heen te begrijpen. Levend in het complexe en telkens veranderende raamwerk van de Israëlische maatschappij, komt hij snel tot het besef dat er achter komen wie hij is, en wat er van hem terecht moet komen, een schier onmogelijke opgave is. Een indrukwekkende adaptatie door regisseur Nir Bergman (Broken Wings) van het boek The Book of Intimate Grammar van de internationaal gelauwerde Israëlische schrijver en essayist David Grossman.
* Tokyo Sakura Grand Prize Film Award, Tokyo International Film Festival 2010
* Best Lange Fictiefilm, Jerusalem Film Festival 2010
* Officiële Selectie, Internationaal Film Festival Berlijn 2011

Intimate Grammar is voor het eerst in Nederland te zien op Filmisreal van 6/17 april in Het Ketelhuis, Amsterdam, in het Filmhuis Den Haag en in LantarenVenster in Rotterdam.