Gemeente Apeldoorn

Open dag opgraving restanten ijzerovens uit Romeinse tijd

Op 6 april is er gelegenheid voor kinderen en volwassenen om mee te kijken over de schouder van archeologen die bezig zijn met opgravingen aan de Herderweg-Ooiweg. Op deze plek zijn vele sporen van ijzerbewerking gevonden. De restanten van de ijzerovens lijken uit de Romeinse tijd, terwijl er altijd is gedacht dat op de Veluwe alleen ijzerbewerking plaatsvond vanaf de Vroege Middeleeuwen. Van 13.00 tot 17.00 uur worden door de archeologen rondleidingen gegeven.

Wethouder Rob Metz komt de opgraving bezoeken en zal aansluiten bij de eerste rondleiding om 13.00 uur. Daarnaast is er een demonstratie over hoe ijzerbewerking vroeger ging, waarbij de wethouder zal assisteren. Waar nieuwbouw is gepland, zoekt eerst een archeoloog naar sporen uit het verleden. Zo ook aan de Herderweg-Ooiweg waar woningcorporatie De Goede Woning woningen gaat bouwen. Een eerste onderzoek heeft laten zien dat daar ooit een verzameling van boerderijen moet hebben gestaan. De eerste vondsten geven nieuwe inzichten over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en dús gaan de archeologen van het onderzoeksbureau RAAP door met hun zoektocht.

IJzermiddag in CODA
Speciaal voor deze opgraving wordt in Museum CODA op woensdag 13 april van 14.00 tot 16.00 uur een ijzermiddag georganiseerd. Op een eenvoudige manier, met de leskist 'Oud IJzer' als basis, wordt uitleg gegeven over de ijzerbewerking op de Veluwe en kunnen opdrachten over ijzerwinning en ijzeren voorwerpen worden gemaakt. Voor scholen is deze leskist te huren.

Kleurwedstrijd
Voor kinderen in de basisschool-leeftijd is een kleurwedstrijd georganiseerd. De kleurplaat kan gedownload worden via www.apeldoorn.nl/cultuurhistorie (doorklikken naar actueel en de open dag). De kleurplaat kan ingeleverd worden bij de opgraving, tijdens de ijzermiddag, of tot 24 april bij de museumbalie in CODA. De winnaar wint een speciaal hiervoor ambachtelijk gesmeed voorwerp. En de klas van de winnaar mag gratis gebruik maken van de leskist 'Oud IJzer'. In Museum CODA zullen de kleurplaten enkele weken tentoongesteld worden.

Einde persbericht