Ook kleine Nederlandse ondernemingen doen zaken over de grens

Persbericht van Kamer van Koophandel Nederland

Internationaal zaken doen is niet meer alleen weggelegd voor de grote ondernemingen (x). Mede door het internet doen tegenwoordig steeds meer kleine ondernemingen (63% van alle economisch actieve ondernemingen in Nederland is eenmanszaak) aan internationale handel, waardoor in totaal 37% van alle ondernemers zaken doet over de grens. Dit blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel

45% van de ondernemers die internationaal zaken doet importeert goederen. Nog eens 39% exporteert (daarnaast) goederen en 36% exporteert diensten naar het buitenland. Europa is de belangrijkste markt: 30% van de met het buitenland handel drijvende ondernemers doet dat met Duitsland. Gezamenlijk wordt er door het Nederlands bedrijfsleven meer geëxporteerd dan geïmporteerd, wat zorgt voor een positieve bijdrage aan onze handelsbalans.

De ondervraagde ondernemers zien nog een schone taak voor de regering en de Europese Unie om de internationale handel een impuls te geven. Veel genoemd door het panel is het gelijk trekken van de BTW en het uniformeren van regelgeving binnen de Europese Unie. Bij het bedrijven van handel met het buitenland wordt de papieren rompslomp als zeer belemmerend ervaren.
Om de kansen in het internationaal zakendoen te vergroten vinden de meeste respondenten een goede voorbereiding essentieel. Het eigen maken van de taal en inleven in de gewoontes en cultuur van het land waarmee er zaken wordt gedaan helpt daarbij zeer, net als het gebruik maken van organisaties die kunnen helpen met voorlichting op dit gebied.

Internationale Handelsdag
Op 7 april organiseert de Kamer van Koophandel op verschillende locaties in het land de Internationale Handelsdag. met workshops, persoonlijke gesprekken en een informatiemarkt . Ondernemers kunnen zich laten voorlichten door experts van onder meer NL EVD Internationaal, de Belastingdienst/Douane en de Kamer van Koophandel. Voor meer informatie www.kvk.nl/ihd

Over het KvK Ondernemerspanel
Het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel bevat 9.000 ingeschreven ondernemers die samen een afspiegeling zijn van het totaal aantal ingeschreven ondernemingen in het Handelsregister. Leden van het Ondernemerspanel krijgen per jaar 6 tot 10 uitnodigingen om deel te nemen aan online onderzoek, onder meer over actuele onderwerpen zoals wetswijzigingen, belastingen, aanpak en andere ondernemersvraagstukken. Het panel biedt de Kamer van Koophandel ook de kans haar producten en diensten direct af te stemmen op de behoefte van de ondernemers.

(x) Van de ondernemingen met een omzet van meer dan 2 ton per kwartaal doet in totaal 15% zaken over de grens (volgens norm CBS).

Links:
http://www.kvk.nl



Razende Robot Reporter