Vrije Universiteit Amsterdam

Bacteriële contaminatie van bloedproducten bij transfusie


* Startdatum: 07-04-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Detection and origin of bacteria in platelet concentrates


* Spreker: I.G.H. Rood


* Promotor: prof.dr. P.H.M. Savelkoul


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Bacteriële contaminatie van bloedproducten kan een risico vormen voor patiënten die een transfusie ontvangen. Dit risico is het grootst voor bloedplaatjesconcentraten (PCs) omdat de bewaarcondities hiervan, schuddend bij kamertemperatuur, de groei van bacteriën ondersteunt. Bij Sanquin worden alle PCs gescreend met behulp van de BacT/ALERT. Hoewel deze methode de gecontamineerde PCs vrijwel altijd detecteert, is de methode beperkt. Het is mogelijk dat de kweek pas positief wordt na transfusie van het product en septische transfusie reacties als gevolg van vals negatieve kweken komen voor. Ineke Rood beschrijft de ontwikkeling van een real time RT PCR om PCs te screenen voor bacteriën.

Ondanks de hoge gevoeligheid en snelle beschikbaarheid van de resultaten, was de analytische gevoeligheid van de PCR niet genoeg om een alternatief zijn voor de BacT/ALERT wanneer PCs werden gescreend op de dag van productie. Wel zou de PCR een alternatief voor of aanvulling op de BacT/ALERT kunnen zijn wanneer PCs worden getest op een later tijdstip.

Om meer inzicht te krijgen in de bron en risico's van bacteriën gevonden in PCs werden twee groepen bacteriën, coagulase negatieve stafylokokken (CNS) en Propionibacterium acnes, analyseerde Rood verder met behulp van identificatie technieken. Beide groepen zijn onderdeel van de normale huidflora en zijn daardoor zeer waarschijnlijk afkomstig van de huid van de donor. Hoewel de klinische betekenis van P. acnes onzeker is zijn er septische transfusie reacties door CNS bekend. Het is daarom belangrijk om goede detectiemethoden te hebben om besmetting van PCs met bacteriën op te sporen.

Het proefschrift is te downloaden via VU-dare

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam