Aftrap acties openbaar vervoer

Persbericht van ABVAKABO FNV

Wat? Vervolgacties tegen aanbesteding van en bezuinigingen op het openbaar stadsvervoer
Waar? Garage West van het GVB, Jan Tooropstraat 647, Amsterdam Wanneer? Donderdag 7 april 2011, van 11:15 uur tot 12:45 uur

Aftrap acties openbaar vervoer

Na afloop van de ochtendspits starten de bussen, metro's en trams van het GVB in Amsterdam op donderdag 7 april geen ritten meer tot het begin van de middagspits. Dit gebeurt op 12 april ook in Rotterdam en op 20 april in Den Haag. Medewerkers van stadsvervoerders GVB, HTM en RET zien zich genoodzaakt op deze manier aandacht te vragen voor goed openbaar vervoer in de steden.

Het kabinet wil, met steun van zijn gedoogpartner, openbare aanbesteding van het stadsvervoer verplicht stellen. Daarnaast moeten de drie stadsvervoerders minimaal 120 miljoen euro bezuinigen, terwijl de bedrijven de afgelopen jaren al aanzienlijk hebben ingeleverd. Bovendien heeft onderzoek, in opdracht van de Tweede Kamer aangetoond dat de vervoerders marktconform werken. Wanneer het kabinet de plannen doorzet, leidt de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen uiteindelijk tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het OV.

Om de desastreuze plannen tijdig van tafel te krijgen, is druk vanuit de werknemers nodig. Zij voerden daarom half februari al actie in de drie grote steden en gezamenlijk geven ze donderdag 7 april de aftrap voor de vervolgacties. In aanwezigheid en met toespraken van Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey en de kamerleden Monasch (PvdA), Bashir (SP) en Van Gent (GroenLinks) benadrukken de vakbondsleden van Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, ABGP, VOR en BV2002 het belang van kwalitatief en kwantitatief goed openbaar vervoer.




Razende Robot Reporter