Belgische Federale Overheid


* 7 april 2011: Veteranendag

7 april 2011: Veteranendag

Datum: 06 april 2011

Elk jaar stuurt Defensie meer dan 4 400 militairen op operatie. Op 7 april wordt hulde gebracht aan al wie daar het leven bij liet. Het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO) drukt de nationale erkentelijkheid van België uit voor alle personen die hun gezondheid, leven of tijd opofferden en opofferen voor de natie tijdens grote conflicten.

Het succes van de militaire operaties van de Belgische Defensie is te danken aan het persoonlijk engagement van elke ingezette militair. Voortdurend bouwen Belgische militairen overal ter wereld mee aan een stabielere omgeving. In 2011 doen ze dat vooral in Afghanistan, Libanon en Congo.

Daarnaast staan de militairen het hele jaar door paraat om indien nodig Belgen uit het buitenland te repatriëren en om onze ambassades en economische belangen te beschermen. Gemiddeld stuurt Defensie op elk moment ongeveer duizend militairen op buitenlandse opdracht. In 2010 werkten in totaal 4 427 Belgische militairen in het buitenland. Meestal gaat het om steun aan operaties van de Europese Unie, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) of de Verenigde Naties (VN).

Bekijk de video naar aanleiding van Veteranendag 2011 op de website van Defensie.