Universiteit Twente

UT hoogleraar: Op naar een nieuwe marktwerking in de zorg

oratie prof. dr. Guus van Montfort

06 april 2011

De zorgsector staat voor grote uitdagingen. De samenleving vergrijst, waardoor de vraag naar zorg stijgt. Ondertussen daalt het aantal handen aan het bed. Om de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te houden is technologische ontwikkeling en innovatie in de zorgsector broodnodig. Om innovatie goed van de grond te krijgen pleit prof. dr. Guus van Montfort tijdens zijn intreerede, die hij op 7 april aan de Universiteit Twente zal uitspreken, voor een nieuwe vorm van marktwerking in de zorg. Deze moet meer gericht zijn op prestatiebekostiging van ziekenhuizen en op persoonsvolgende bekostiging in de caresector.

Marktwerking en zorg zijn in de publieke opinie geen gelukkige combinatie. Toch is er volgens bijzonder hoogleraar prof. dr. Guus van Montfort altijd al sprake geweest van een vorm van marktwerking. Vroeger concurreerden zorginstellingen bijvoorbeeld al met elkaar om vergunningen en overheidssubsidies. Nu de zorgverzekeraars steeds meer vaste tarieven hanteren, concurreren zorginstellingen meer op volume (het aantal patiënten).
Het systeem, de heersende wet- en regelgeving, waar zorginstellingen zich in bevinden bepaalt in grote mate de output. "Elk systeem krijgt de innovaties die het verdient en elke context roept zijn eigen innovatieve krachten op," zo betoogt Van Montfort. Hij pleit voor een nieuwe vorm van marktwerking die meer gericht is op prestatiebekostiging van ziekenhuizen en op persoonsvolgende bekostiging in de caresector.

Uitdagingen
De zorgsector staat voor grote uitdagingen, onder meer op het gebied van kosten, kwaliteit en personele bezetting. Technologische ontwikkeling en innovatie, zoals de ontwikkeling van eHealth-toepassingen, zijn noodzakelijk om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Om de personeelsdruk te verlichten is er bijvoorbeeld behoefte aan innovaties die zelfmanagement en 'regie in eigen hand' stimuleren, zoals de mogelijkheid om zelf bloedwaarden te meten en die via een beveiligde internetverbinding naar de arts te sturen. "Net zoals we met internetbankieren zelf op bepaalde punten de rol van bankier overnemen."
Om de slaagkans van innovaties te vergroten pleit Van Montfort onder meer voor een nauwere samenwerking tussen wetenschappers, het bedrijfsleven en de zorgsector. Draagvlak bepaalt namelijk in grote mate het succes van innovaties.

CV
Guus van Montfort is werkzaam als algemeen directeur van Kiwa-Prismant en als bijzonder hoogleraar Bedrijfseconomie, Zorg en Medische Technologie aan faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente. Van Montfort studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Daarna was hij onder meer 25 jaar werkzaam bij het Nationaal Ziekenhuisinstituut, waarvan tien jaar als algemeen directeur.

Werkbezoek minister Schippers
Voorafgaand aan de oratie van Van Montfort legt Edith Schippers, minister voor Volksgezondheid Welzijn en Sport, een werkbezoek aan de Universiteit Twente af. Ze wordt ontvangen door onder meer Anne Flierman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. Verder staan er diverse inhoudelijke, zorggerelateerde presentaties op het programma.