GAIA

7 april 2011

Gruwelijke mishandeling van Argentijnse slachtpaarden voor Belgische consumptie

Brussel, 7 april 2011- Argentijnse slachtpaarden die op het bord van de Belgische consument terecht komen, worden afschuwelijk mishandeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat GAIA voerde in november-december 2010 in Argentinië. De beelden die onderzoekers van GAIA maakten zijn misselijkmakend. Ze tonen magere, zwaar verwaarloosde paarden met etterende wonden. Paarden met gebroken benen, gevallen paarden die door honden gebeten worden en nog meer van dergelijke wreedheden. Vorig jaar onthulde GAIA reeds wantoestanden in Mexico en Brazilië. Een aantal grootwarenhuisketens besloot toen om geen paardenvlees meer te verkopen uit die landen. Veel paardenvlees dat nu in de rekken ligt, komt van Argentinië. Belgische paardenvleesbedrijven garanderen de supermarkten dat de Agentijnse paarden met respect worden behandeld. Niets is minder waar. Ook worden in Argentinië op grote schaal paarden gestolen voor vleesproductie en faalt het onbetrouwbare systeem van traceerbaarheid. Fraude is er schering en inslag.

Eén jaar later
Bijna exact 1 jaar geleden kloeg GAIA in een spraakmakende film de transport- en slachtomstandigheden van paarden in Brazilië en Mexico aan. De wantoestanden die daarbij aan het licht kwamen, brachten veel reacties teweeg. Het publiek reageerde verontwaardigd en Belgische supermarkten haalden paardenvlees uit Mexico en Brazilië uit de rekken. In de plaats daarvan kwam Argentijns paardenvlees in de schappen te liggen. De supermarkten gingen er prat op dat de Argentijnse paarden goed verzorgd werden. Daarom trok GAIA op onderzoek naar Argentinië.

Ellende troef
Het onderzoeksteam van GAIA trof paarden met geïnfecteerde, etterende wonden aan. Paarden lopen mank. Een paard hinkte zelfs rond op drie benen, het vierde been hangt te bengelen. Toch wordt het dier op de vrachtwagen gedreven. Enkele dieren komen met hun hoofd of benen vast te zitten in de houten omheining en in de ijzerdraad. De onderzoekers zagen ook dode paarden in staat van ontbinding.

Geweld
Vanaf de verzamelplaats worden de paarden met geweld op de vrachtwagen gedreven die hen naar het slachthuis zal voeren. Het inladen gebeurt zeer chaotisch en totaal inefficiënt. De paarden worden opgejaagd door blaffende honden. Een paard dat neervalt onder een regen van zweepslagen, wordt in de hals en de benen gebeten door een tiental opgefokte honden. Paarden krijgen stroomstoten toegediend. Er zijn geen tussenschotten in de volgepropte vrachtwagen. Paarden krijgen tijdens -tot 1500 km of 20 uur lang durende!- transporten geen eten of drinken.

Oormerken en brandmerken
Voor de paarden naar het slachthuis worden gevoerd, krijgen ze het brandmerk `F' van Frigorifico, wat slachthuis betekent. Brandmerken, een pijnlijke verminking, is in België verboden. Bij het oormerken van de paarden ontstaat er paniek onder de dieren.

Gestolen paarden
In Argentinië is er een welig tierende handel in gestolen paarden. Het systeem van traceerbaarheid is totaal onbetrouwbaar. Dat zet de deur open voor frauduleuze praktijken. Dat er vlees van gestolen paarden in het vleescircuit terecht komt, staat buiten kijf.

GAIA wil Argentijns paardenvlees uit de rekken De situatie in Argentinië is zeker even slecht als in Mexico en Brazilië. De supermarkten mogen zich niet laten misleiden door de Belgische paardenvleesbedrijven die beweren dat het goed gesteld is met de slachtpaarden in Argentinië.

Michel Vandenbosch : « Het is de morele plicht van de supermarkten ten aanzien van de consument om geen paardenvlees te verkopen als het dierenwelzijn niet is gegarandeerd. De supermarkten kunnen het zich ook niet veroorloven om paardenvlees te verkopen waarvan de herkomst niet te traceren valt. Wie paardenvlees uit die landen blijft (ver)kopen, houdt het dierenleed en de fraude mee in stand».

Lidl en Colruyt nemen de situatie ernstig
De directie van warenhuisketen Lidl liet GAIA inmiddels weten te stoppen met de verkoop van paardenvlees zolang er geen voldoende garanties zijn over het welzijn van de paarden en de traceerbaarheid van het vlees. De contracten die ten einde lopen zullen niet hernieuwd worden. Een goede beslissing, vindt GAIA die navolging verdient van de andere supermarkten. Ook Colruyt besliste vorig jaar al om geen paardenvlees uit Latijns-Amerika meer te verkopen.