Gasunie

Persbericht
GasTerra rapporteert jaarresultaten over 2010
Persbericht | 7-4-2011
Recordvolume van 91,5 miljard kubieke meter aardgas maar nauwelijks hogere omzet

Groningen, 7 april - GasTerra BV heeft vandaag zijn jaarresultaten over 2010 bekend gemaakt. Opvallendste ontwikkeling in 2010 was de forse toename van het verkochte aardgasvolume tot 91,5 miljard kubieke meter tegenover 82,4 miljard m3 in 2009, een stijging met 11 procent. De omzet bleef met 18,4 miljard euro echter nagenoeg gelijk.

Invloeden volumegroei
GasTerra's CEO Gertjan Lankhorst spreekt van een `goed' jaar. `2010 was voor de gasmarkt een periode van voorzichtig herstel: de gasvraag steeg, geholpen door de koude winter, terwijl er voldoende gasaanbod in Europa was om aan de vraag te voldoen. Dat ons verkoopvolume zo sterk is gegroeid, is voor het grootste deel toe te schrijven aan de handel van gasvolumes over de Nederlandse handelsplaats TTF (Title Transfer Facility). Het is duidelijk dat de TTF een steeds grotere rol speelt in de Nederlandse aardgasmarkt. Deze ontwikkeling juichen wij van harte toe.'

Dat de omzet in 2010, ondanks het fors gestegen volume nauwelijks is gegroeid, is te wijten aan de druk op de prijzen. De wereldaardgasmarkt kampt met overcapaciteit. Het aanbod is onverminderd hoog, mede door de verder gestegen productie van onconventioneel gas in de Verenigde Staten.

Eén jaarverslag
GasTerra heeft ervoor gekozen vanaf nu het directieverslag, het maatschappelijk verslag en de jaarrekening te integreren in één jaarverslag. GasTerra's economische functie en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het maatschappelijk verslag is voor het eerst in het jonge bestaan van GasTerra opgesteld aan de hand van de wereldwijd gehanteerde Global Reporting Initiative- (GRI) richtlijnen. GasTerra rapporteert in dat kader over de materiële duurzaamheidsonderwerpen die op de onderneming van toepassing zijn. Daarnaast gelden een aantal specifieke doelstellingen op het terrein van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, die kenmerkend zijn voor de energiesector in het algemeen en de gassector en GasTerra in het bijzonder.