Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, donderdag 7 april 2011 9:30

Inflatie iets omhoog

De inflatie kwam in maart uit op 2,0 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in februari. De toename komt vooral door hogere verzekeringspremies en de ontwikkeling van de prijzen van vliegtickets. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De inflatie in maart van 2,0 procent is als volgt opgebouwd. Duurdere huisvesting, water en energie en hogere vervoerskosten leverden met elk 0,5 procentpunt de grootste bijdrage. Hogere prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken zorgden voor 0,2 procentpunt van de inflatie, net als de consumptie in het buitenland. Andere goederen en diensten droegen niet of nauwelijks bij aan de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de inflatie in Nederland in maart uit op 2,0 procent. Dit is even hoog als in de twee voorgaande maanden. Voor de eurozone berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau, een inflatie van 2,6 procent. Daarmee was de inflatie in de eurozone in maart iets hoger dan in februari (2,4 procent). Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Zie het origineel