Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Amsterdam 2010: toeristisch topjaar

7 april 2011

In 2010 heeft Amsterdam een recordaantal toeristen ontvangen. De cijfers van het CBS hebben nog een voorlopige status, maar er is sprake van een opmerkelijk hoog groeitempo: het aantal hotelgasten en overnachtingen in 2010 is met 14% toegenomen ten opzichte van 2009. Dit is het dubbele van de landelijke groei. De Amsterdamse toeristische sector heeft de groei in 2010 deels te danken aan het maritieme evenement SAIL dat één keer in de vijf jaar plaats vindt en extra bezoekers naar de hoofdstad trekt. Ook neemt de hotelcapaciteit in de hoofdstad sneller toe dan landelijk, waardoor er tijdens de drukke maanden zoals augustus steeds meer gasten kunnen overnachten.

Amsterdam trok in 2010 5,3 miljoen hotelgasten, goed voor 9,7 miljoen overnachtingen. Dit was niet alleen 1,2 miljoen overnachtingen meer dan in 2009, maar ook 880.000 overnachtingen boven het recordniveau van 2007. De afgelopen vijf jaar zijn turbulent geweest voor de Amsterdamse toeristische sector, die zowel de periodes van hoge conjunctuur als van crisis en herstel heeft meegemaakt. De toeristische sector is zeer conjunctuurgevoelig en was de eerste sector in Amsterdam die in 2008 reageerde op de financiële crisis in de Verenigde Staten. Bovendien loopt Amsterdam voor op de landelijke trend: zowel de eerste tekenen van de afname van het toerisme in 2008 als van het herstel in 2009 waren in de hoofdstad eerder te zien dan landelijk. De landelijke cijfers liggen in 2010 nog onder het recordniveau van 2007.

Groei hotelovernachtingen t.o.v. vorig jaar

tabel hotelovernachtingen


*) voorlopige cijfers

bron: CBS

Meer Nederlanders, maar ook Britten en Amerikanen in Amsterdamse hotels

De groei van het aantal overnachtingen in 2010 in Amsterdam komt vooral doordat meer Nederlandse, Duitse, Italiaanse, Spaanse, Franse, maar ook Britse en Amerikaanse gasten de stad hebben bezocht. De omvang van de laatste twee toeristische markten is overigens na de krimp tijdens de crisisperiode nog niet op het niveau van 2007. De zogenaamde B.R.I.C. landen - wat kleinere toeristische markten die in hoog tempo groeien - laten in 2010 wederom een opmerkelijke groei zien, met uitzondering van China. Het toerisme uit dit land naar Amsterdam neemt in de laatste jaren af.

---