Maastricht Aachen Airport


Kwartaalbericht, sterke groei vracht en passagiers Maastricht Aachen Airport (MAA) kende een zeer voortvarende start van 2011. In deze eerste drie maanden steeg het vrachtvolume met 10%, het passagiersvolume steeg met 55%. De groeivolumes werden gerealiseerd door het starten van nieuwe verbindingen, extra vluchtfrequenties en inzet van nieuwe grotere toestellen. De in 2010 behaalde groei in vracht en passagiersvolume van respectievelijk 12% en 44% procent worden hiermee voortgezet.

Vracht

Het eerste kwartaal van 2011, met een totaalvolume van ruim 25 miljoen kilo, werd afgesloten met een nieuw maandrecord. In maart werd er 10,1 miljoen kilo verwerkt op MAA, een stijging van 23% ten opzichte van maart 2010.

Deze groei was deels te danken aan de 5e wekelijkse vlucht van vrachtmaatschappij AirBridge Cargo (ABC) die in februari aan de schema's werd toegevoegd. Turkish Airlines Cargo leverde een grote bijdrage aan de groei, met name doordat de maatschappij regelmatig haar nieuwe grotere Airbus A330 inzette. Ook was er een stijging zichtbaar in het aantal vluchten vanuit Afrika door vrachtmaatschappijen Cargolux en Allied Air en presteerden de koeriersvluchten naar Groot Brittannië en Scandinavië beter dan in 2010.

In maart werd MAA daarnaast door de inspectie Verkeer en Waterstaat gecertificeerd voor ontvangst en afhandeling van de nieuwe Boeing 747-800. MAA klanten Cargolux en AirBridge Cargo zijn de eerste afnemers van dit toestel.

Passagiers

In het eerste kwartaal van 2011 werden er twee nieuwe routes van en naar Maastricht Aachen Airport gestart. Ryanair biedt sinds februari een vliegverbinding een verbinding met Tenerife, waarmee de maatschappij nu 9 bestemmingen aanbiedt. Germanwings startte op 27 maart met haar 12 wekelijkse vluchten naar Berlijn. Naast de reeds bestaande overstapmogelijkheden naar Stockholm, Moskou, Istanbul, Izmir, Stuttgart en Split zal Germanwings de doorverbindingen Zagreb en Boekarest toevoegen aan dit aanbod.

De Germanwings en Ryanair vluchten zullen ook de komende maanden zorgen voor fors hogere passagiersvolumes. Om het serviceniveau te verhogen werden restaurant en binnenterras in de passagiersterminal door concessionaris Travel-Inn volledig vernieuwd. Daarnaast zijn er bij de afdeling check-in 15 nieuwe medewerkers gestart en zijn er enkele tientallen nieuwe personeelsleden gestart bij restaurants, winkeliers en ondersteunende diensten in en om de passagiersterminal.

In samenwerking met het Duitse bedrijf Gillbacher wordt er momenteel gewerkt om de reismogelijkheden naar de luchthaven te verbeteren. Per 1 juni is de start voorzien van een shuttlebus netwerk van MAA naar Aachen, Roermond, Mönchengladbach, Keulen en Düsseldorf.