Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

EPD weggestemd door Senaat

Op 5 april 2011 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de invoering van het EPD (Elektronisch Patiëntendossier) verworpen. Reactie KNMP.

Voor de dagelijkse zorgpraktijk verandert er nu nog weinig. Apothekers wisselen regionaal medische gegevens uit en kunnen dit blijven doen. Het is nu aan de politiek om te besluiten op welke wijze patiëntgegevens in de toekomst veilig en verantwoord uitgewisseld kunnen worden.

Belang van uitwisseling

De KNMP betreurt de keuze van de senaat om niet in te stemmen met het EPD. Apothekers lopen voorop met het uitwisselen van informatie op regionaal en landelijk niveau. Deze uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners is in het belang van de patiëntveiligheid. Voor de KNMP staat voorop dat de patiënt de best mogelijke en veilige zorg moet krijgen. Om goede zorg te kunnen leveren is het nodig dat zorgverleners beschikken over de juiste actuele informatie. Hierbij valt te denken aan actueel medicijngebruik, labwaarden van bijvoorbeeld de werking van de nieren, de reden van voorschrijven en stopzetten van de behandeling en allergieën. Het is het meest veilig volgens de KNMP medische gegevens uit te wisselen volgens landelijke standaarden.

Hoe nu verder

Voor de patiëntveiligheid is een goede veilige uitwisseling van actuele medische gegevens essentieel. Het EPD is een middel om dergelijke informatie bij de juiste zorgverlener te krijgen. Dit middel is nu door de politiek verworpen. Het is nu dan ook aan de politiek om te zeggen welk middel wel geoorloofd is om patiëntgegevens op een veilige en betrouwbare manier uit te wisselen. De KNMP wil hierover graag in overleg treden met de politiek, patiëntverenigingen, het Ministerie van Volksgezondheid en andere zorgverleners. Vooralsnog zullen apothekers in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid gegevens op een verantwoorde en veilige manier blijven uitwisselen op primair regionaal niveau.

Witboek Farmacie en ambities apothekers

Op 24 januari jl. presenteerde de KNMP het Witboek Farmacie. Hierin staat beschreven hoe de farmaceutische zorg er in Nederland uitziet en wat de ambities van apothekers zijn om de farmaceutische zorg verder te verbeteren. Het uitwisselen van gestandaardiseerde relevante gegevens tussen zorgverleners en te komen tot een zo volledig mogelijk en actueel medicatiedossier wordt in het Witboek Farmacie beschreven als een belangrijke voorwaarde om de farmaceutische zorg in Nederland verder te verbeteren. Zo wordt er nu gewerkt aan ontwikkeling van een uniform medicatieoverzicht en toedienlijst en uitbreiding bewaking van doseringen bij patiënten met verminderde werking van de nieren. Apothekers melden medicatie-incidenten actief in de CMR (Centrale Medicatie-incidenten Registratie) om de zorg te kunnen verbeteren. Ook uit de CMR blijkt ook dat het goed uitwisselen van patiëntgegevens van groot belang is bij het voorkomen van medicatie-incidenten.

Meer informatie vindt u op de website van de Eerste Kamer.