Technische Universiteit Eindhoven

Horen van hartslag doet zelfde met mensen als elkaar aankijken

Geplaatst: 06 april, 2011

Het waarnemen van de hartslag van je gesprekspartner geeft hetzelfde gevoel van persoonlijk contact als elkaar in de ogen kijken. Deze opmerkelijke conclusie volgt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met Stanford University en Philips Research. Het onderzoek is gericht op het verbeteren van menselijk contact bij digitale communicatiemiddelen.

Afstand
In het onderzoek, uitgevoerd door promovendus Joris Janssen van de TU Eindhoven, stonden de proefpersonen in een virtual-reality-omgeving tegenover een 'virtuele' gesprekspartner. Als de proefpersonen een natuurlijke hartslag te horen kregen die bij de gesprekspartner hoort, hielden ze vanzelf meer afstand, zoals mensen dat in alledaagse situaties automatisch doen. Ook gaven de proefpersonen zelf aan het contact met de virtuele persoon als hechter te ervaren door de hartslag. Het effect bleek net zo groot als het effect van elkaar aankijken. Dit effect is nu in virtual reality (VR) gemeten, maar uit eerder onderzoek blijkt dat dit soort VR-resultaten ook geldig zijn voor 'de echte wereld'.

Eenzaamheid
Het doel van het onderzoek is het vinden van middelen waarmee de kwaliteit van digitale communicatie omhoog gaat. Met andere woorden: dat je de communicatie als persoonlijker ervaart, met als achterliggend doel: het bestrijden van eenzaamheid, en het verbeteren van welbevinden en gezondheid. Elkaar zien doet heel veel, het waarnemen van de hartslag vergroot het 'aanwezigheidsgevoel' nog verder. Dit hoeft niet in de vorm van geluid, licht Joris Janssen toe. De hartslag kan bijvoorbeeld ook worden overgebracht door een kloppend (aanrakings)gevoel, bijvoorbeeld via een speciale ring, met hetzelfde effect. Hij verwacht dan ook zeker niet dat in de toekomst de hartslag mee te horen is in gesprekken.

De resultaten zijn gepubliceerd in de laatste issue van het wetenschappelijke tijdschrift IEEE Transactions on Affective Computing. De auteurs van het artikel zijn Joris Janssen (eerste auteur), Jeremy Bailenson (Stanford University), Wijnand IJsselsteijn (TU Eindhoven) en Joyce Westerink (Philips Research). Joris Janssen is promovendus bij de groep Human Technology Interaction, van de TU/e-faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences.

Over de Technische Universiteit Eindhoven
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een onderzoeksgedreven en ontwerpgerichte technologie-universiteit, met een sterke internationale oriëntatie. De universiteit is in 1956 opgericht, en telt zo'n 7200 studenten en 3000 medewerkers. De TU/e richt extra aandacht op maatschappelijke uitdagingen op gebied van Energy, Health en Smart Mobility. In Health werken ongeveer 250 onderzoekers aan gezondheidstechnologie, verspreid over negen faculteiten. Health aan de TU/e bestaat uit de gebieden Smart Environment, Smart Diagnosis en Smart Interventions. Voorbeelden van ontwikkelingen aan de TU/e zijn het gebruik van ultrageluid en MRI om kanker op te sporen en te bestrijden, een babyvriendelijk jasje met onzichtbare sensoren om te vroeg geboren baby's te bewaken, robot- en domoticasystemen die ervoor zorgen dat zieke of oude mensen zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en minimaal invasieve robotchirurgie.