Productschap Vis


Veiling kreeft voor St. Jonge Helden

Veiling kreeft voor St. Jonge Helden Colijnsplaat, 6 april 2011
-Vandaag is de eerste Oosterscheldekreeft geveild door `Ernst en Bobby' als aftrap van de start van het nieuwe seizoen van de Zeeuwse kreeft.

Traditioneel start het kreeftenseizoen op Colijnsplaat met de veiling van de 1e kreeft, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. Onder grote belangstelling is de kreeft per opbod geveild door het bekende duo Ernst en Bobby, ambassadeurs van het goede doel. Het duo wist als veilingmeesters, ondersteund door de directeur van de visafslag, Johan van Nieuwenhuijzen, de aanwezigen naar het finale bod te brengen.

Het was de onderneming W&A Fish uit Yerseke die het laatste bod deed en zich de uiteindelijke eigenaar van de kreeft mocht noemen. De veiling van de kreeft leverde in totaal een bedrag van 6.900 euro voor de Stichting Jonge helden op.

De opbrengst van de veiling van de 1e kreeft gaat dit jaar naar Stichting Jonge Helden. Het doel van Stichting Jonge Helden is het voorkomen dat kinderen/tieners vastlopen nadat ze met een ingrijpend verlies te maken hebben gehad dat ze niet (voldoende) hebben kunnen verwerken. Dit kunnen kinderen en jongeren zijn waarvan de vader, moeder, broer of zus is overleden. Of kinderen van scheidende of gescheiden ouders.
De eerste kreeft die werd geveild is beschikbaar gesteld door het vissersschip MS1 van G van den Hoek uit Midden-Schouwen.

Tv-kok Corjan Hoogerheide toonde ondertussen hoe een heerlijk kreeftgerecht kan worden bereid. De bieder van het finale bod werd eigenaar van die 1e Zeeuwse Kreeft en mocht van het gerecht genieten voor het oog van de camera's van TV Maximaal.
Vervolgens draaide de mijnklok op de afslag door om de rest van de 1600 kg aangelande kreeft zijn weg naar de handel en restaurants te laten vinden.
Jaarlijks start op 1 april het kreeftenseizoen. De periode waarin Zeeuwse kreeften worden gevangen, aangevoerd en verhandeld loopt tot en met 15 juli. Slechts een korte tijd dus om van deze delicatesse te kunnen genieten.