Gemeente Maastricht

Contracten sportparkmanagement voor sportpark West getekend

Op vrijdag 1 april hebben de sportverenigingen van sportpark West en de gemeente contracten getekend rondom sportparkmanagement op het park. Met het sportparkmanagement beoogt de gemeente de sportaccommodaties beter te benutten. Daarnaast worden de gebruikers van de accommodaties ontlast, zodat ze zich kunnen richten op hun verenigingsactiviteiten. Het pilotproject sportparkmanagement is onderdeel van het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties van de gemeente.

Sportparkmanagement op Sportpark West
Medio 2009 is het pilotproject sportparkmanagement op sportpark West van start gegaan. De gemeente werkt daarbij samen met de vaste gebruikers RKVVL/Polaris (voetbal), MMRC (rugby), HSCM (honk- en softbal), Maastricht Gaels (Gaelic football), Lama's (lacrosse). Na een proefperiode zijn afgelopen vrijdag contracten getekend waarin afspraken tussen verenigingen en gemeente zijn vastgelegd. De kleed-/clubgebouwen, de velden en sportmaterialen in eigendom van de gemeente. Verenigingen huren voorzieningen bij de gemeente en zijn daarnaast verenigd in een beheerstichting.

Sportparkmanagement
Op de nieuwe sportparken zorgt de gemeente voor professioneel beheer en toezicht. Samen met partijen uit de praktijk is hiervoor een model 'Sportparkmanagement Maastricht' ontwikkeld. De implementatie leidt tot een flinke verhoging van het serviceniveau en taakverlichting voor de sportverenigingen. Maar ook tot het doelmatig en efficiënt exploiteren van de accommodaties. Daarnaast worden de sportparken ruimer toegankelijk en wordt het mogelijk gemaakt dat meerdere en andere partijen (bijvoorbeeld onderwijs, oudere, mindervalide-sporters en sportgerelateerde buitenschoolse activiteiten) gebruik kunnen gaan maken van de sportparken en de daar aanwezige voorzieningen.

Spreidingsbeleid buitensportaccommodaties
In 2008 heeft de gemeenteraad het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties vastgelegd. Met dit beleid wilde de raad de ongezonde omgeving van de Maastrichtse buitensport aanpakken. De sportdeelname ligt in Maastricht onder het landelijk gemiddelde, relatief veel sportverenigingen bevinden zich in zwaar weer en er is achterstallig onderhoud op de accommodaties. Het spreidingsbeleid is bedoeld om de verenigingen meer perspectief te bieden, de accommodaties een kwaliteitsimpuls te geven en meer Maastrichtenaren te laten sporten. In 2013 beslist de gemeenteraad of het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties wordt doorgezet.