Stichting Visitatie Woningcorporaties NL presenteert methodiek 4.0

Persbericht van Stichting Visitatie Woningcorporaties

Nederland
Op 4 april 2011 is de herziene Methodiek Maatschappelijke Visitatie Woningcorporaties 4.0 door de heer drs. S. de Waal, voorzitter Raad van Toezicht van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland officieel aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, Aedes, De Nederlandse Woonbond en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties.

Bij de overhandiging benadrukte De Waal dat de aanpassingen in de visitatiemethodiek eenduidige beoordeling van de maatschappelijke prestaties van corporaties nu veel beter mogelijk maakt.

Visitatie gedragen door de sector!
De vier organisaties, vertegenwoordigd door respectievelijk de heren Schaap, Boeve, Paping en Kerssies zijn in 2008 de oprichters van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland geweest. Anno 2011 staan zij allen nog steeds voor 100% achter het destijds genomen initiatief: met behulp van het visitatie-instrument kan een visitatiecommissie zich op een eenduidige, onafhankelijke en gezaghebbende wijze een oordeel vormen over de maatschappelijke prestaties van de corporatie. Het oordeel is openbaar en biedt corporaties de mogelijkheid om zich naar hun belanghouders te verantwoorden. Voor de corporatie zelf is het leerzaam en biedt het handvatten voor verbetering.

De totstandkoming van de nieuwe visitatiemethodiek 4.0 is voor de initiatiefnemers een logische volgende stap in de concretisering van verdere professionalisering van visitatie binnen de sector.

Uit recent onderzoek van Aedes blijkt dat ruim 70 procent van de bevraagde corporaties positief is over visitatie en aangeeft er van te leren. Bovendien geeft meer dan 75 procent aan zich nogmaals te laten visiteren, ook wanneer het geen Aedes-lidmaatschapseis meer zou zijn.

What's new in 4.0?
Voorafgaand aan de overhandiging, waarbij meer dan 60 mensen aanwezig gaf prof. dr. ir. J. van der Schaar, voorzitter van de Ontwikkelgroep een toelichting op de belangrijkste aanpassingen in de methodiek.

De hoofdlijnen van de visitatiemethodiek zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van versie 3.0. De methodiek 4.0 is met name een technische herziening op de onderdelen:

1. De normering: vanaf nu wordt gewerkt met een uniforme meetschaal 2. De recensie: het wijze integrerende oordeel van de commissie is nu vormvrij
3. Presteren naar Ambities, Opgaven en Belanghebbenden: is vereenvoudigd: alleen de feitelijke geleverde prestaties tellen 4. Presteren naar Vermogen: is aangepast aan het huidige financieel-economische tij waarin corporaties zich bevinden 5. Governance: is opgebouwd uit een oordeel over besturing, intern toezicht en externe legitimatie

Over de stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland De Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN) is op 1 juli 2009 opgericht (en sinds 1 oktober 2009 operationeel) met als doel een geobjectiveerd en onafhankelijk stelsel van visitaties voor Woningcorporaties te ontwikkelen en in stand te houden, respectievelijk te borgen.

De feitelijke visitaties worden uitgevoerd door speciaal daarvoor geaccrediteerde bureaus. Na afronding van het traject wordt het visitatierapport gepubliceerd in een openbaar register op de website www.visitaties.nl

Links:
http://www.visitaties.nl



Razende Robot Reporter