VU medisch centrum

Bruggen bouwen tussen idee en medisch instrument

6 april 2011

Een wereldidee is niet zomaar omgezet tot een medisch instrument dat wereldwijd te verkopen is. Pontes Medical bouwt bruggen tussen zorg en bedrijfsleven om dit wel voor elkaar te krijgen. VUmc, AMC en UMCU werken hierin samen. Met resultaat. Binnenkort wordt het eerste innovatieve product aan VUmc aangeboden: de Vasculuminator.

De ontwikkeling van een goed idee naar een goed medisch instrument loopt vaak spaak, bijvoorbeeld omdat het product onverkoopbaar is of niet aan Europese regelgeving voldoet (CE-markering). Pontes Medical is de verbindende schakel tussen specialisten, zorgverleners en onderzoekers aan de ene kant en bedrijfsleven en investeerders aan de andere kant. Door samen te werken en kennis te delen wordt waardevolle medische kennis omgezet naar medische instrumenten die in de hele wereld inzetbaar zijn.

Levensvatbaar
Vanaf de oprichting, nu vier jaar geleden, is Ruud Verdaasdonk, hoofd van de afdeling fysica en medische technologie VUmc, bij Pontes Medical betrokken. "Via een intakegesprek maken we eerst een inschatting of een idee te realiseren is en begeleiden dan verder het hele proces. Voor wat betreft contracten en licenties werken we nauw samen met de afdeling TTO (Technology Transfer Office). Ook is een klinische voortrekker nodig die er tijd in wil en kan steken." Binnenkort krijgt VUmc de Vasculuminator aangeboden. Dit is het eerste product dat officieel via Pontes Medical op de markt komt. Het apparaat maakt slecht zichtbare bloedvaten zichtbaar, waardoor bloedprikken veel gemakkelijker gaat. Verdaasdonk kwam op het idee tijdens het bloedprikken van zijn geadopteerde zoontje. "Door babyvet en zijn donkere huidje waren de bloedvaatjes niet te zien. Gevolg: mis prikken en een krijsend kind. Ik heb toen zelf een idee uitgewerkt met een infraroodbron, een camera en een display."

Innovatiekamer
Het idee heeft zich ontwikkeld tot een medisch instrument dat werkt. Dit blijkt ook uit promotieonderzoek: bij baby's gaat het bloedprikken één op de zes keer mis, met de Vasculuminator slechts één op de vijftig keer. De Koningh Medical Systems gaat het apparaat verkopen. Ook het volgende product via Pontes Medical komt eraan, namelijk een meetinstrument waarmee bij baby's vroegtijdig astma op te sporen is. Verdaasdonk: "Ik roep medewerkers met een goed idee op zich te melden bij Janine van de Kraats. Sinds begin dit jaar werkt zij fulltime als projectmanager op de innovatiekamer van de afdeling fysica en medische technologie. Hier kunnen ideeën uitgroeien tot succesvolle medische instrumenten.'