VU medisch centrum

Zelfs de stoelen moeten `Brightsite' zijn

6 april 2011

Het voorstel is enthousiast ontvangen: de oncologische specialismen en de multidisciplinaire spreekuren komen op de vijfde, zesde en zevende verdieping van de nieuwe dakopbouw. Werkplekmanagers Yvette Schotsman en Ineke van der Jagt hebben de leiding om de invulling, inrichting en de verhuizing in goede banen te leiden. "We hebben er zin in."

Hoewel de indeling nog niet helemaal definitief is kan Ineke van der Jagt wel wat vertellen over de plannen die op stapel staan. "Oncologische patiënten zullen binnenkomen op de zesde etage voor bloedafname, en daarna zullen ze door een gastvrouw meegenomen worden voor het vervolg van hun afspraken of behandeling. Er komt een lounge met een food- en coffeebar, en er is een daktuin, zodat mensen comfortabel en met meer service dan de standaard dienstverlening kunnen wachten."

Werkwijze aangepast
Inmiddels zijn ruim twintig zorgpaden ontwikkeld voor de oncologische patiënt met als resultaat dat de patiënt een snellere diagnose krijgt en daardoor vlotter met de multidisciplinaire behandeling kan starten. Yvette Schotsman: "Dit betekent een andere manier van werken. De inrichting en indeling van de dakopbouw zal hier ook aan bijdragen. Zo zullen er bijvoorbeeld geen vaste kamers voor de artsen zijn." Van der Jagt benadrukt dat het niet alleen voor de patiënten een fijne omgeving wordt. "Ook voor de medewerkers wordt gezorgd dat zij op een prettige manier hun werk kunnen doen. De front- en backoffice zullen bijvoorbeeld duidelijk gescheiden zijn."

Proefdraaien
In juni is de oplevering. Schotsman: "In de zomer gaan we eerst proefdraaien met proefpatiënten. Zo kunnen we zien wat de route is die patiënten afleggen en waar nog eventuele knelpunten zitten. Ook zullen we reanimaties simuleren. Vooraf willen we zoveel mogelijk testen om een zo veilig mogelijk omgeving voor de patiënt en medewerker te creëren." Schotsman en Van der Jagt zijn druk bezig met het opstarten van een projectorganisatie met ongeveer vijftien werkgroepen. Van der Jagt: "Dit is nodig omdat we de multidisciplinaire zorg en de zogenoemde cure, care en comfort zo goed mogelijk willen vormgeven. Een grote uitdaging, maar wel een hele leuke."

Pauline Diemel

Fotobijschrift: De stoelen die in de poli sneldiagnostiek zullen worden gebruikt, zijn uitgebreid getest door: (op het bureau) Douwe van Riet en dan met de klok mee: Yvette Schotsman, Ineke van der Jagt, Frank Schuurmans, Antwine de Bruijn en Marjan Dijt
bron: Tracer