Provincie Limburg


Streektaal spreken een kwestie van gewoon doen

In de driedelige reportage 'Streektaal spreken een kwestie van gewoon doen' op WebTV, blikken we terug op 10 jaar provinciaal streektaalbeleid.

Leden van de Raod veur 't Limburgs vertellen over hun werk, streektaalactiviteiten worden in beeld gebracht en er komen mensen aan het woord die in hart en nieren aan het Limburgs verknocht zijn. De Limburgse streektaal is een belangrijke en waardevolle uitdrukking van culturele rijkdom en diversiteit van het Limburgs immaterieel erfgoed en de Limburgse identiteit. Het is een taal die vooral bij informele gelegenheden gesproken wordt. De Provincie Limburg voert een streektaalbeleid omdat zij wil bevorderen dat het Limburgs als streektaal met al haar dialecten in stand blijft als een levende taal.

In februari 1997 heeft de Nederlandse regering, op verzoek van de Provincie Limburg het Limburgs erkend als regionale taal. Dat gebeurde in het kader van het Europees Handvest voor regionale talen en talen van minderheden. Deze erkenning houdt in dat de Provincie Limburg zich inzet de Limburgse streektaal in al haar variëteiten te behouden en te beschermen met als doel dat ook toekomstige generaties de Limburgse dialecten in al hun verscheidenheid nog spreken.

Hiervoor is op 1 januari 2001 de Raod veur 't Limburgs ingesteld die inmiddels samen met Veldeke Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg invulling en uitvoering geeft aan het streektaalbeleid.

De Raod fungeert als adviescommissie van GS en als begeleidingscommissie van de aangestelde streektaalfunctionaris. De leden van de Raod hebben verschillende achtergronden: dialectologie, educatie/onderwijs, promotie, media/communicatie en volkskunde/etnologie. Zij doen aanbevelingen voor de ontwikkeling van het provinciaal streektaalbeleid in relatie tot de uitvoering van deel II van het Europees Handvest. Daarnaast doen zij voorstellen voor projecten op het gebied van onderwijs en educatie, (wetenschappelijk) onderzoek, het verstrekken van informatie en het uitdragen van de meerwaarde en betekenis van de streektaal bij diverse gelegenheden.

Bekijk de reportage op webtv.limburg.nl