Gemeente Voorschoten


Rapport Milieudefensie over gebruik duurzaam hout

Overhandiging rapport milieudefensie "Het is goed dat Milieudefensie ons scherp houdt en kijkt of de gemeente doet wat zij op papier belooft." Wethouder Freddy Blommers nam op woensdag 6 april het rapport 'Van oerwoud naar overheid' van Milieudefensie in ontvangst over het gebruik van duurzaam hout. De conclusie van Milieudefensie luidt dat de gemeente Voorschoten van goede wil is, maar dat in de praktijk zaken soms ander lopen. Daarom kreeg de wethouder een 'papieren tijger' overhandigd.

Bij de kinderboerderij in Park Rosenburgh kan de gemeente niet voldoende aantonen dat het juiste hout is gebruikt. Over de schoolgebouwen was ten tijde van het onderzoek geen informatie voorhanden. Voor de nog te bouwen scholen Het Kompas en De Vink heeft de gemeente afpraken vastgelegd met de aannemer over het gebruik van FSC-hout. Bij OBS De Vos in Krimwijk ll zijn vanwege het failissement van de bouwer de contracten over het FSC-hout nog niet beschikbaar.

In zijn antwoord gaf de wethouder aan dat de gemeente Voorschoten duurzaam wil bouwen waar dit mogelijk is. "De gemeentelijke organisatie is wakker geschud en op weg naar verbetering. Ons doel is om de volgende keer op groen te staan in plaats van rood. "

Aanbevelingen
Duurzaam hout is herkenbaar aan het FSC-keurmerk. Dit hout komt van bomen die worden geplant en gekapt op een manier die zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Milieudefensie doet in het rapport aanbevelingen hoe gemeenten het gebruik van gecertificeerd hout kunnen waarborgen. Zowel vóór als tijdens de bouw.

Toezicht
Bijvoorbeeld door in de voorbereiding van een bouwproject al rekening te houden met het gebruik van FSC hout. Een ander punt van aandacht is verbetering van gemeentelijk toezicht op de bouwplaats. Werken met een gecertificeerd aannemer is een pré, maar nog niet genoeg.
* 7 april 2011