Sociaal-Economische Raad

7 april 2011

Op 6 april vond een hoorzitting met externe partijen plaats om kennis te nemen van hun visie op de adviesaanvraag van het kabinet over ontwikkelingssamenwerking.

Het kabinet heeft de SER verzocht te adviseren over de vraag hoe de samenwerking tussen bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid kan worden verbeterd om het beleid voor ontwikkelingssamenwerking effectiever te maken. Hierin staat de bijdrage aan economische groei en volwaardige werkgelegenheid in ontwikkelingslanden centraal.

Een groot aantal externe partijen presenteerde tijdens de hoorzitting in vogelvlucht de meest relevante ervaringen en observaties uit hun praktijk. Zij gingen daarbij in op de voorwaarden waaronder zij een relevante bijdrage aan lokale economische ontwikkeling kunnen geven.

Tot de genodigden behoorden onder andere vertegenwoordigers van Unilever, Oxfam Novib, International Union of Food workers, FMO, Vereniging van Nederlandse Aannemers met Belangen in het Buitenland, IDH, Partos , Solidaridad, , MVO Platform en Fair Wear Foundation.

De vragen tijdens de hoorzitting waren gericht op onder meer bedrijfsleveninstrumenten, partnerschappen tussen bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid, beleid voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en de relatie daarvan tot officiële ontwikkelingshulp.

De commissie staat open voor meer visies en nodigt een ieder uit die op de bovenstaande thema's wil reageren dat te doen voor 9 mei. Lees hier hoe u kunt reageren.