Nuon

Gasgestookte Nuon centrale Eemshaven eind 2012 in bedrijf

07 apr 2011 | Amsterdam Nuon stelt vergassingstechnologie in nieuwe centrale uit

Nuon vlag

Nuon heeft besloten de plannen voor mogelijke vergassing van biomassa en kolen in haar nieuwe elektriciteitscentrale in de Eemshaven uit te stellen. De bouw van de gasgestookte centrale Nuon Magnum verloopt voorspoedig. Deze centrale is eind 2012 gereed en levert elektriciteit aan 2 miljoen huishoudens.

Bedrijfseconomische aspecten, zoals de ontwikkeling van grondstofprijzen, spelen een grote rol in het besluit om niet op korte termijn een investeringsbeslissing te nemen over de toepassing van vergassingstechnologie. Dit bestaat uit een kolen- en biomassavergassingsdeel gecombineerd met de afvang en opslag van CO2.

Daarnaast is dit besluit de uitkomst van een al langer lopende constructieve dialoog met onder meer natuur- en milieuorganisaties. Nuon is al langere tijd in gesprek met deze partijen en heeft met hen een overeenkomst gesloten. Hierin geeft Nuon aan het vergassingsdeel van de centrale niet voor 2020 in bedrijf te nemen. Andere belangrijke punten uit de overeenkomst betreffen met name de CO2-uitstoot. Zo zal deze bij realisatie van het vergassingsdeel maximaal 360g/kWh bedragen (dit staat gelijk aan de uitstoot van een moderne gasgestookte centrale). De betrokken milieubewegingen trekken tegelijkertijd de juridische bezwaren in tegen de gascentrale die daar nu in aanbouw is.

"Nuon loopt als energiebedrijf met deze aanpak voorop en legt de lat hoog voor wat betreft het reduceren van de CO2-uitstoot van het kolengestookte deel van deze centrale", zegt Ron Wit van Natuur en Milieu. "Deze aanpak is een goed voorbeeld voor energiebedrijven en verdient navolging in Nederland en Europa."

Uit de recente discussie over CO2-afvang en -opslag blijkt dat er momenteel onvoldoende draagvlak is voor deze techniek, met name voor onshore opslag. Het uitstellen van het investeringsbesluit voor de uitbreiding is in lijn met de eerder door Vattenfall (moederbedrijf Nuon) ingezette strategie om geen nieuwe kolengestookte capaciteit te bouwen zonder de mogelijkheid van CO2-afvang en -opslag.

"Het gebruik van kolen en het afvangen en opslaan van CO2 is onderdeel van een breed maatschappelijk debat", zegt Huib Morelisse, CEO N.V. Nuon Energy. "Deze discussie kent vele inzichten en meningen en willen we niet onder tijdsdruk van vergunningstrajecten of subsidietrajecten afronden. Daarom zijn wij met de betrokken partijen tot deze overeenkomst gekomen. Het betreft een uitstel van het inzetten van vergassingstechnologie op basis van biomassa en kolen. Omdat wij ook met Nuon Magnum een bijdrage leveren aan een betrouwbare levering van energie tegen een betaalbare prijs, is het simpelweg te vroeg om nu deze multi-fuel vergassingstechnologie uit te sluiten."