VU medisch centrum

Studenten VUmc en GGZ inGeest kijken in elkaars keuken

6 april 2011

Drie MBO-studenten verpleegkunde van VUmc hebben de afgelopen zes weken stage gelopen bij GGZ inGeest. Vijf HBO'ers van GGZ inGeest namen in dezelfde periode een kijkje in het ziekenhuis. "Goed om je blikveld te verruimen", vinden de praktijkopleiders van beide instellingen.

"Dat studenten een externe stage lopen, is niks nieuws. Het is dit studiejaar wel voor het eerst dat onze studenten stage lopen bij GGZ inGeest en andersom", vertelt praktijkopleider Jettie Vreugdenhil. "In VUmc verlenen we ook zorg aan mensen met psychische problemen. Als je wilt leren om daar mee om te gaan, is het ook goed om een keer in andermans keuken te kijken."
Alex van der Heijde, praktijkopleider bij GGZ inGeest, vult aan: "Als je het niet gewend bent, kan het raar zijn om patiënten tegen te komen, die in de war zijn. We hopen dat de VUmc-studenten iets meer handvatten krijgen om daarmee om te gaan."

Eyeopener
Beide instellingen zijn verder net begonnen met het project soma-psyche. Vreugdenhil: "We willen dat er in het ziekenhuis meer aandacht komt voor psychische problemen en in de psychiatrie meer aandacht voor lichamelijke problemen." Van der Heijde: "Daarom is het heel goed dat studenten al tijdens hun opleiding kennis maken met elkaars werkveld. Ze weten vaak weinig van 'de andere kant'." Vreugdenhil: "Bovendien bereiden we de studenten voor op een intensievere samenwerking tussen beide instellingen. Als opleider werken we al steeds nauwere samen om de opleidingen beter op elkaar af te stemmen."
Tot nu toe bevalt de uitwisseling tussen de studenten uitstekend. Van der Heijde: "Het is voor beide partijen een eyeopener. Studenten komen er niet alleen achter dat ze de goede richting hebben gekozen, maar steken er ook echt wat van op." Vreugdenhil: "Onze studenten leren meer over gespreksvoering, de mensen van GGZ inGeest zien bij ons bijvoorbeeld hoeveel aandacht er is voor een wondverzorging, op een hoog niveau. Zo verruimen ze toch hun blikveld."

Nieuwe standaard
GGZ inGeest en VUmc gaan dan ook zeker door met de uitwisseling. Vreugdenhil: "Het wordt een standaard onderdeel van de opleiding. Elke student moet minimaal één keer in zijn opleiding in de andere keuken kijken." Van der Heijde: "Of we naar een nog bredere opleiding toegaan, is zeer de vraag. Aan de ene kant wil je mensen opleiden die echt gespecialiseerd zijn in algemene óf in geestelijke gezondheidszorg. Ik zou het daarnaast wel goed vinden om nog meer van elkaar te leren, maar we daar moeten we in de toekomst nog eens goed naar kijken."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer