VU medisch centrum

Nurse practitioner Corien Eeltink: `Mijn werk is een uit de hand gelopen hobby'

6 april 2011

Op 5 april was Corien Eeltink, nurse practitioner hematologie, gastspreker tijdens het jaarlijks congres van The European Group for Bone and Marrow Transplantation (EBMT) in Parijs. Haar lezing was gewijd aan de zorg voor oudere patiënten met hematologische maligniteiten die stamceltransplantatie krijgen.

Parijs
"In 2004 heb ik mijn opleiding tot nurse practitioner afgerond. Ik heb twee aandachtsgebieden: verandering in seksualiteit en zorg voor ouderen. Op uitnodiging van de organisatie heb ik tijdens het EBMT-congres in Parijs in een joint session met een arts en een geriater een lezing gegeven over de zorg voor oudere hematologie patiënten die stamceltransplantatie krijgen. Stamceltransplantatie bij ouderen is nieuw en er is veel om te doen, want boven de zestig hebben hematologiepatiënten veel complicaties. In VUmc houd ik samen met hematologen spreekuren en begeleid ik oudere patiënten. De specialist concentreert zich met name op de behandeling. Ik focus meer op het welbevinden van de patiënt en zijn naasten, signaleer de zorgrisico's en coördineer de zorg van complexe patiënten. Het is een heel leuke patiëntengroep waar je eigenlijk alleen maar goed voor kunt doen."

Nieuwsgierig
"Als nurse practitioner word je niet opgeleid tot onderzoeker, maar de studie maakte me wel nieuwsgierig. Inmiddels doe ik promotieonderzoek naar veranderingen in seksueel functioneren en vruchtbaarheid bij patiënten met hematologische maligniteit. Dat is een groot item, want de veranderingen die optreden zijn ingrijpend, in het bijzonder na transplantatie. Als zorgverlener moet je dat bespreekbaar maken, maar er is weinig onderzoek naar gedaan. In het verleden heb ik meegewerkt aan een onderwijsmodule over het bespreekbaar maken van seksualiteit en ik heb met collega's een handboek voor verpleegkundigen over kanker en seksualiteit en een boekje voor patiënten geschreven. Dit onderzoek sluit daar op aan. Ik heb alle data verzameld, mijn hoofdstukindeling is klaar, dus het is een kwestie van opschrijven en afronden. Dat kost tijd en voor schrijven moet je rust hebben in je hoofd. Daar ontbreekt het me aan. Parijs ging voor."

Evenwicht
"Ik vind mijn werk zó leuk. Ik kan er volledig in opgaan, vind alles even uitdagend en wil overal bij betrokken zijn. Het is echt een uit de hand gelopen hobby. Mijn broers zijn precies hetzelfde. Ik wist al vroeg dat ik wel een gezin wilde, maar niet thuis wilde zitten. Gelukkig heb ik een man gevonden die dat goed vond en zelden op de rem trapt. Al moet ik zeker nu, met mijn promotieonderzoek, de balans tussen werk en privé echt in de gaten houden. Aan de andere kant: het is zo'n mooie kans. Ik ben een gelukkig mens."

Corien Eeltink (Edam, 1961) begon in 1978 met de opleiding tot verpleegkundige. In 2000 startte ze in VUmc als research verpleegkundige hematologie. Eeltink volgde de opleiding tot nurse practitioner en werkt inmiddels aan haar promotieonderzoek.

Ursula Wopereis
bron: Tracer