UMC Groningen

UMCG krijgt kunstwerken van ING

07 april 2011

De ING bank heeft 40 kunstwerken geschonken aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het gaat om grafisch werk van bekende Nederlandse kunstenaars als Jeroen Hermkens, Vincent van Ojen, Marcel Schellekens en Rolf Weijburg. De kunstwerken komen uit de eigen collectie van de bank.

Door de nieuwe inrichting van de ING-kantoren is er minder ruimte om kunstwerken tentoon te stellen en de ING bank vindt het belangrijk dat de publieke functie van de kunst behouden blijft. Het merendeel van de werken zal (permanent) te zien zijn op de afdelingen E3 en D4 (beide Interne Geneeskunde). De Kunstcommissie van het UMCG heeft voor deze afdelingen gekozen omdat beide verpleegafdelingen na recente verbouwingen nog vrijwel `kunstloos' waren. De kleurrijke en vrolijke werken die het UMCG van de ING bank ontving passen hier mooi.

Op donderdag 7 april 2011 heeft bestuurssecretaris Jan van der Iest in het bijzijn van dhr. Horstman van de cliëntenraad (CRAZ) de permanente expositie op E3VA en D4VA geopend, en nogmaals onze hartelijke dank voor deze schenking uitgesproken.

Kunstbeleid UMCG

Ook andere zorginstellingen en twee musea hebben werk gekregen. Belangrijke voorwaarde van de bank is dat de kunst voor een groot publiek toegankelijk blijft. "Zorginstellingen bieden een perfect podium voor kunst, voor zowel patiënten als medewerkers. Bovendien wijst onderzoek uit dat kunst bevorderend kan werken op het genezingsproces", aldus Annabelle Birnie, directeur van ING Art Management.

Dat sluit goed aan bij de visie van de Kunstcommissie van het UMCG. Het kunstbeleid van het UMCG gaat uit van de betekenis van kunst in de aankleding van UMCG-locaties, maar past bovendien in een beleid waarin de kwaliteit van gezondheid, zorg en onderzoek centraal staat. `Healthy ageing' is één van de speerpunten van het UMCG beleid en hierin kan Kunst een belangrijke rol vervullen.