Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Inspraak bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad

7 april 2011

Er komt een nieuw bestemmingsplan voor de zuidelijke binnenstad. Stadsdeel Centrum nodigt u uit voor een inspraakbijeenkomst op woensdag 27 april.

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan geeft aan waar wel en niet gebouwd mag worden en ook hoe hoog of diep de bebouwing mag zijn. Daarnaast geeft het aan waar plaats is voor functies, zoals winkels, horeca of woningen, en welke grond is bedoeld voor wegen of parken. Een bestemmingsplan is juridisch bindend. Dit betekent dat iedereen, burgers en overheid, zich eraan moet houden.

Plangebied bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad

Het plangebied omvat een deel van de grachtengordel, de Leidsebuurt, de Weteringbuurt, de Utrechtsebuurt en de Den Texbuurt. Het omvat de uitgaansgebieden rond het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Kleine Gartmanplantsoen.

In het noorden wordt het gebied begrensd door het Singel en de Binnen Amstel, in het oosten door de Amstel, in het zuiden door de Singelgracht en in het westen door de Leidsegracht, Herengracht en Beuningssloot.

Waarom een nieuw bestemmingsplan voor de zuidelijke binnenstad?

De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat bestemmingsplannen elke tien jaar geactualiseerd moeten worden. Om aan deze actualisatieplicht te voldoen is het bestemmingsplan voor de zuidelijke binnenstad opgesteld. Het bestemmingsplan vervangt de plannen Rembrandtplein e.o., Leidse- en Weteringbuurt en Vijzelstraat-Amstel.

Het bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad richt zich voornamelijk op het beheer van de bestaande situatie en het vastleggen van de bestaande functionele en ruimtelijke structuur. Het zet in op de bescherming van de aanwezige cultuurhistorische waarden en biedt een kader voor toekomstige ontwikkelingen.

In vergelijking met de plannen die eerder voor dit plangebied zijn opgesteld, heeft het bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad, een andere opzet. Dit is het gevolg van digitale verplichtingen uit de Wet en het Besluit ruimtelijke ordening. Het doel van deze regeling is landelijk meer eenheid te brengen in de bestemmingsplannen. De digitale versie van het plan gaat vanaf 1 januari 2010 boven de analoge (papieren) versie van het plan. Inhoudelijk sluit de regeling van het bestemmingsplan aan bij de overige bestemmingsplannen voor de binnenstad.

Concept en inspraak

Vanaf 8 april 2011 ligt het concept van het ontwerpbestemmingsplan Zuidelijke binnenstad ter inzage op:

* het Stadhuis, Amstel 1, Voorlichtingsloket (Burgerzaken).
* het concept-ontwerpbestemmingsplan Zuidelijke binnenstad is digitaal beschikbaar via:
http://www.bestemmingsplannen.amsterdam.nl/ of http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/

Tijdens de bijeenkomst op 27 april kunt u tussen 20.00 en 21.00 uur binnenlopen om vragen te stellen over de inhoud van het bestemmingsplan en de procedure. Van 21.00 tot 22.00 uur heeft u de mogelijkheid om officieel in te spreken (uw mening te geven over het plan). Het stadsdeel nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.
* Inspraakavond woensdag 27 april

* gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32

* aanvang 20.00 uur.