D66

donderdag 7 april 2011

D66: Naast Libië moet EU ook burgers in Syrië, Bahrein en Jemen beschermen

Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de EU zo snel mogelijk een speciale zitting van de VN mensenrechtenraad aanvraagt, waarmee internationaal druk wordt gezet om het geweld tegen mensen in Syrië, Bahrein en Jemen te stoppen.

Schaake: "Terwijl de EU nu eindelijk een no-fly zone heeft ingesteld om de mensen in Libië te beschermen, laat het ondertussen de bevolking in de rest van de regio in de steek. De EU moet consequent blijven en overal opkomen voor bescherming van mensenrechten".

EU kan verontrustende berichten niet negeren

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over een resolutie over de situatie in Syrië, Bahrein en Jemen. "In Syrië verdwijnen dagelijks tientallen demonstranten, in Bahrein krijgen gewonden geen medische zorg en in Jemen worden vreedzame betogers bewust neergeschoten. De EU kan dit niet negeren. De internationale gemeenschap heeft de verantwoordelijkheid ook in deze landen de mensen te beschermen", aldus Schaake.

Risico dat regio destabiliseert

De situaties in Syrië, Jemen en Bahrein dreigen de hele regio te destabiliseren. Al eerder kwamen troepen uit Saoedi-Arabië de regeringstroepen in Bahrein te hulp. Nu bestaat het risico dat ook Iran zich hierin gaat mengen om de Shiitische minderheid in het land te beschermen. Schaake: "Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap helpt te voorkomen dat omringende landen zich in het conflict mengen, en zo de situatie in de landen verder escaleert."

Onafhankelijke waarnemers naar de regio

Schaake pleit ervoor dat de VN onafhankelijke waarnemers naar Syrië, Jemen en Bahrein stuurt, om zo te voorkomen dat mensenrechtenschendingen onopgemerkt blijven en bewijs voor vervolging verloren gaat. "Het is essentieel dat misdadigers verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, dat is de enige weg voor een stabiele en rechtvaardige toekomst", aldus Schaake.