Watersportverbond - KNWV

Topzeilen: dag 3 Sofia Cup

woensdag 6 april 2011

Palma de Mallorca, woensdag 6 april 2011- De Delta Lloyd kernploegleden zetten vandaag wisselende resultaten neer. De draaiende wind maakte het voor een deel van de Nederlanders lastig op het Spaanse water.

Dorian van Rijsselberge weer terug aan de leiding
Dorian van Rijsselberge had vandaag zijn ritme weer te pakken en werd twee keer eerste. Van Rijsselberge en zijn coach Aaron Mcintosh hebben dit evenement aangewezen als "oefenpiekmoment" en dat lukt tot dusver aardig.

âHet ging niet heel makkelijk vandaag. De eerste race was veel lastiger dan de tweede race. We hadden een kleine siesta tussendoor, op zijn Spaans. Vervolgens met een frisse blik het water weer op. Daarna waren het typische Palma omstandigheden. Ik ga nu waarschijnlijk weer aan de leiding, maar we moeten nog even afwachten, want de Israelier heeft een protest tegen mij lopen voor de eerste race. Hij maakte een ruime ronding bij de boei. En ik ging daar tussendoor.â Op het moment van schrijven is het protest nog aan de gang.

Marit Bouwmeester zware dag
Vandaag een lange dag voor de Laser Radial-klasse met veel wachten door de draaiende wind. Bouwmeester kreeg tijdens de eerste race een penalty op de startlijn, waardoor zij twee rondjes moest draaien. Ze wist toch nog goed terug? te komen en als twaalfde? te finishen. De tweede race ging Bouwmeester te vroeg over de startlijn en kreeg ze een zwarte vlag. Overall staat zij nu derde.

Matchracers niet door naar Gold fleet
Het ging vandaag niet lekker in het team van Renee Groeneveld, Mandy Mulder en Merel Witteveen. Het trio verloor alle drie de races en haalde daardoor niet de gold fleet. Het team moet morgen nog twee races varen in de repecharge (herkansing) en kan hooguit nog negende worden.

Het tweede Nederlandse matchrace team van Annemiek Bekkering, Annemieke Bes en Mijke Lievens heeft vandaag vier van de vijf races gewonnen in de brons fleet. De dames hebben weer een glimlach op hun gezicht. Het team was echt een team en ze lieten zien dat ze de spirit weer te pakken hadden na twee lange dagen die niet liepen zoals ze wilden.

Thierry Schmitter kiest verkeerde kant
Thierry Schmitter heeft vandaag een eerste en zesde plaats gevaren. âVandaag ging de eerste race goed. Tijdens de tweede race koos ik de verkeerde kant en kwam ik zonder wind stil te liggen. Daardoor kwam ik als laatste bij de eerste bovenboei. Ik heb nog veel goed weten te maken en ben uiteindelijk als zesde gefinished. Barend (Kol) ging net voor mijn neus de finish over. Gelukkig kan ik deze race aftrekken."

Barend Kol, Schmitters trainingspartner, heeft twee keer een vijfde plaats gevaren en staat vierde overall.

Berkhout en Griekse stuurvrouw hebben slechte dag
Lobke Berkhout en haar tijdelijke teamgenoot Afrodite Kyrankou hadden een zware dag en moesten zich tevreden stellen met een DNF (Did Not Finish) en een 29ste plek. Het gelegenheidsduo staat voorlopig vijftiende.

Team Steven
Steven LeFevre en Steven Krol zeilden vandaag een elfde en twintigste plaats. Zij staan zeventiende in het algemeen klassement.

Laser-zeilers blijven goed presteren in sterk veld
Rutger van Schaardenburg, de beste Nederlander in het Laser-veld, staat negende overall. Hij zeilde een achtste en een 32ste positie. Roelof Bouwmeester had een stabiele dag met een twaalfde en een elfde positie. Hij staat 29ste op de ranglijst.

Overige Nederlanders, niet kernploegleden
Sven & Kalle Coster waren er de eerste race vandaag weer helemaal bij met een tweede plek. De tweede race kozen zij de verkeerde kant van het kruisrak en werden 23ste. Momenteel staan de broers veertiende in het klassement, drie plekken voor Team Steven.

Pieter Jan Postma heeft een tweede en achtste plek gevaren en staat nog steeds derde in het algemeen klassement. Een knappe prestatie gezien het sterke veld in de Finn-klasse.

Claire Blom in de Laser Radial klasse staat zeventiende overall.

Windsurfer Marcelien de Koning staat 30ste. Zij wordt momenteel gecoached door oud-wereldkampioen Casper Bouman. Lilian de Geus staat boven haar in het klassement op een 26ste positie.

Eduardo van Vianen, de Laser zeiler, staat 1 plek boven Roelof Bouwmeester op een 28ste plek.